Читај ми!

Тешко пронаћи дом ометенима у развоју

Покушавамо да оспособимо ометене у развоју да се врате у своје породице али то ретко успева, каже министар рада Александар Вулин за РТС. Истиче да су неопходна огромна средства како би се испунио захтев заштитника грађана да се у року од две године за кориснике Дома у Ветернику пронађе бољи дом.

Врло поштујем ставове заштитника грађана и министарство ради на томе да се пронађе дом за ометене у развоју, каже министар рада Александар Вулин.

Истиче, међутим, да је веома тешко наћи дом за петсто особа тешко ометених у развоју. "Ми покушавамо да их оспособимо да се врате у своје биолошке породице. То, међутим, веома ретко успева", рекао је Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

Каже да је тешко наћи и хранитељске породице које би прихватиле одрасле особе ометене у развоју.

Указује да су неопходна огромна средства како би макар у свакој локалној самоуправи из које долазе имали дневни боравак.

Додаје да то није могуће без подршке читаве државе, међународне заједнице, Европске комисије.

Вулин сматра да је погрешно давати рокове када су у питању људи, али и да је, у случају да се ангажују сви актери, могуће постићи помак.

Говорећи о објављивању тајних уговора, које је премијер Александар Вучић најавио за следећу недељу, Вулин је рекао да су они склопљени под одређеним условима и да могу да се објаве тек када то прихвате обе стране.

"Не можете објавити уговор који сте склопили под одређеним условима, између осталог и пословном тајном, без да питате представника 'Фијата' је л' то у реду за њих", рекао је Вулин

Вулин је додао да је Влада Србије морала да се договори и са представницима "Етихада" да они кажу да ли је у реду да се објави уговор са том компанијом.

Међутим, како је истакао, то није светска пракса и додаје да то о нама лоше говори као потенцијлном месту за инвестиције, док опозиција "популистичким притисцима" стално тражи да се нешто објашњава и доказује.

Вулин је рекао и да се "диви стрпљењу" премијера, те да не може да верује да он сваки дан слуша прозивке лидера ДС-а Бојана Пајтића - "човека који у разним формама 12 година влада Србијом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се