Читај ми!

Вулин: Особе ометене у развоју брига целог друштва

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин оценио је да треба побољшати услове живота штићеника у установама за смештај особа са сметњама у развоју, али да је то дуг процес који захтева ангажовање целог друштва - од државе до породица.

Коментаришући изјаву омбудсмана Саше Јанковића да је потребно изместити већину корисника Дома за децу ометену у развоју у Ветернику, Вулин је рекао да поштује и уважава његово мишљење, али да "треба ући у суштину материје да би се на одговарајући начин давале изјаве".

Вулин је рекао да је у дому смештено око 500 штићеника са сметњама у развоју и да би за њихово измештање из институција била потребна потпуна подршка породица и локалних самоуправа.

"Бојим се да то није сваки пут могуће, јер би у том случају све локалне самоуправе морале да имају исти приступ, организацију и услуге, па бисмо у свакој општини морали да имамо дневни центар за ометене у развоју, што нажалост немамо, а то није у надлежности министарства које ја водим", рекао је Вулин новинарима, приликом посете Дому за децу и омладину "Јефимија" у Крушевцу.

Он је рекао да је то процес који траје годинама, поступно, и на којем мора да ради цело друштво - од државе преко локалних самоуправа, до невладиних организација и међународне заједнице.

"Мање од једне трећине корисника обилазе породице, а од тих које породице обилазе, мање од једне трећине долазе редовно. Политика министарства је да долазимо до породица, али то није могуће без читавог друштва, без локалне самоуправе", рекао је Вулин.

Министар Вулин уручио је дому у Крушевцу две тоне конзервиране хране коју је донирало предузеће "Клас Комерц" из Параћина. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се