Читај ми!

Нема безбедне дозе алкохола

Свако прекомерено конзумирање алкохола треба најстроже казнити, а едукација о томе неопходна још од вртића, каже за РТС доктор Миодраг Јовановић из Националног центра за контролу тровања ВМА. Истиче да у ову установу годишње буде примљено око 4.500 акутно пијаних, а да су пола од тога млади људи.

Доктор Миодраг Јовановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да са конзумирањем алкохола млади почињу веома рано и то најчешће у породици.

Како је истакао, то постаје традиција не само за Србију, већ и за читав Балкан.

"Све више постоје и правила када се пије, а то су - крај школске године, мала матура, велика матура, Гуча, Бир фест, Егзит", наводи професор Јовановић.

Подсећа да прва пијанства младих често подржавају родитељи. Наводи пример младића у његовој амбуланти са 1,9 промила алкохола у крви на крају првог полугодишта, док отац то подржава и хвали се да је у тој истој амбуланти имао и до 2,5 промила.

"Мислим да би се морало почети са много строжим кажњавањем, а паралелно и са едукацијом, паралелно са свим овим кампањама које се спроводе. А онда да се настави са едукацијом од првог разреда основне школе или од вртића са правим кампањама или образовним радом. Кажњавање треба да важи за све, треба да буде јако строго. Родитељи би требало као одговорна лица за своје дете да сносе последице за оно што се десилио", наводи доктор Јовановић.

Подсећа да Национални центар за контролу тровања ВМА годишње забележи и преко 4.500 акутних тровања, а да половину овог броја чине млади људи. У последње време девојчице се све више опијају.

"Безбедне дозе алкохола нема", нагласио је Јовановић и додао да су веома различите индивуидуалне реакција на алкохол.

На питање када затражити помоћ у лечењу алкохолизма, Јовановић је рекао да су први знаци када се дете други или трећи пут опија пред родитељима, или то често понавља. Уколико родитељи то приметите, одмах треба потражити помоћ лекара, свог члана породице пријавити и са њим учествовати у лечењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се