Недовољно потписаних донорских картица

У Србији донорску картицу у овом тренутку има око 100.000 грађана. Иако је број потенцијалних давалаца десет пута већи него, на пример, пре десет година, и даље их је недовољно. Статистика показује да би у сваком тренутку 70 одсто грађана примило орган, а тек 20 одсто грађана дало.

Да од ваше одлуке зависи да ли бисте некоме спасли живот, шта бисте рекли? А да је у овом тренутку вама потребна трансплантација, да ли бисте прихватили нечији орган на дар? Када би свако од нас на оба ова питања одговорио позитивно, Србија не би била скоро на дну европске лествице по броју трансплантација.

Мишљења грађана су подељена. Једни мисле да је донаторска картица одлична идеја и да сваки становник државе треба да је потпише. Други су ипак мишљења да пошто нису довољно информисани, никада донаторску картицу не би потписали.

"Ја не бих рекао да нисмо довољно хумани. Ја бих пре рекао да нисмо довољно информисани, да су промоција и информисање веома важни. То је процес и то траје. Генерално, људи заборављају, чак и неки здравствени радници, да је трансплантација сложен процес, да спасава живот и да нема алтернативу", каже доктор Звонко Магић, начелник Института за медицинска истраживања ВМА.

У свету се годишње обави више од 100.000 трансплантација, а листе чекања се разликују од земље до земље. Повремено се појављују иницијативе, највише у Америци, да ову област треба комерцијализовати.

За Савет Европе, Уједињене нације и Европску унију – то је неприхватљиво, истиче професор Магић, који је и члан Бироа Комитета за биоетику Савета Европе.

"Рачуна се да се негде пет до десет посто трансплантација обави на тај начин, да постоје одређене празнине у законској регулативи између различитих држава. Крајем године она ће бити понуђена на потписивање и ратификацију земљама чланицама Савета Европе", сматра доктор Магић.

У овом тренутку у Србији на трансплантацију срца, плућа, јетре, бубрега, рожњаче... чека око 2.000 људи.

Статистика показује и да су много веће шансе да нам у животу затреба орган него да будемо давалац органа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво