Читај ми!

Благојевић: Јапански зајам, камата 0,01 одсто

Директор Канцеларије Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић изјавио је да су од 995 милиона евра, колико је Србији стављено на располагање на донаторској конференцији, 115 милиона чисте донације, а остало повољни зајмови и као пример навео зајам од јапанске владе.

Јапанска влада одобрила је Србији посебно повољан зајам од 40 милиона евра, с каматом од 0,01 одсто, уз рок отплате од 40 година, с периодом почека за отплату кредита 10 година, рекао је Благојевић за Политику, преноси Танјуг.

"Овај кредит влада ће први разматрати. Светска банка нам је, такође, одобрила изузетно повољан и хитан зајам од 120 милиона евра за обнову који можемо већ сад да трошимо, јер он подразумева да нам се паре потрошене из буџетских или других извора касније надокнаде", навео је Благојевић, после донаторске конференције одржане у Бриселу.

Благојевић је додао и да се, такође, могу преусмерити и постојећи зајмови Светске банке за путеве који су већ урачунати у постојећа задужења државе, што значи да не би повећавали износ јавног дуга.

Благојевић је оценио да је добро и похвално за Србију то што јој је на донаторској конференцији стављено на располагање готово милијарду евра, што је за око 200 милиона евра више него што је добила Босна, иако она за 200 милиона евра има већу штету од поплава.

"Од прикупљених 995 милиона евра, 115 су чисте донације, а остало повољни зајмови ЕБРД-а; Светске банке, Европске инвестиционе банке, Банке Савета Европе, кредит јапанске банке", нагласио је Благојевић.

Благојевић каже и да су, од 115 милиона евра донација, 80 милиона евра средства из претприступних фондова, и то непотрошена средства из 2012. у износу од 30 милиона евра и 50 милиона евра намењених за ову годину, која ће из намена за које су одобрена бити преусмерена за обнову земље.

Благојевић је рекао и да је ЕБРД, у настојању да помогне Србији како би се опоравила од поплава, изразила спремност да повећа и преусмери средства додељена јавном и приватном сектору у Србији и потврдила да ће од сада до 300 милиона евра бити доступно за обнову у јавном сектору.

Поред тога, средства у висини до 100 милиона евра намењена малим и средњим предузећима у Србији биће доступна из Фонда за развој општинске инфраструктуре и могу бити искоришћена у областима погођеним поплавама", рекао је Благојевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије