Читај ми!

"Предаторски", а не научни радови

Ректорски колегијум Универзитета у Београду препоручује и професорима и студентима да, приликом припреме за објављивање резултата научноистраживачког рада, провере стручни интегритет часописа у којем планирају да публикују рад. Све је учесталије објављивање радова у такозваним "предаторским часописима", односно часописима који не поштују правила научне заједнице.

Србија је на 47. месту у свету по броју публикација. Часописа је много, па је оне који не поштују правила научне заједнице тешко препознати.

"И сад је питање како раздвојити радове који су били нормални радови и публиковани у тим часописима у односу на радове који су врло ниског квалитета и често уопште нису научни радови... Ми смо као земља у тим часописима потрошили много велику количину пара, а добили смо у ствари ништа и илузију да су се људи нечим бавили", рекла је председница Националног савета за науку и технолошки развој Вера Дондур.

На Београдском универзитету кажу да су "предаторски часописи" глобални проблем с којим се суочавају сви научници у свету.

"Наравно да има један мали проценат истраживача који желе да заобиђу уобичајене процедуре, наравно такви истраживачи треба да трпе последице што су ушли у сарадњу са 'предаторским часописима'. Значи, што транспарентнији рад, јавније обавештавање о таквим случајевима помоћи ће да смањимо број људи који посежу за таквим решењима", каже проректорка за науку Универзитета у Београду Иванка Поповић.

У Министарству просвете и науке формирана је комисија која би на јесен требало да објави листу "предаторских часописа". Конкретан повод био је, кажу, случај часописа "Архив биолошких наука", где су за новчану накнаду објављивали радове без рецензије.

"Случај који је то обелоданио био је случај међународног колеге који је, да се разумемо, такође 'предатор'. И он то ради са смислом. Значи, он иде и шаље у разне часописе и кад види да је негде нешто прошло без рецензије - уз новчану надокнаду - онда покушава да преговара са њима, да им наплати нешто, што је такође нечасна радња", рекао је Александар Белић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Иначе, на сајту Министарства постоји листа признатих научних часописа. Подзаконским актима који су у припреми биће регулисано питање њихове категоризације. Много тога и даље остаје на савести аутора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара