Читај ми!

Промовисана три издања Андрићевог института

У Андрићграду данас су промовисана три дела која говоре о Сарајевском атентату, у издању Одељења Андрићевог института за историју.

Реч је о књизи "Сарајевски атентат - повратак документима", аутора Мирослава Перишића, првом броју историјског часописа "Векови" и шестом броју "Историјских свесака", јавља Танјуг.

Говорећи о књизи историчара и директора Архива Србије Мирослава Перишића, историчар Светозар Рајак је рекао да "Сарајевски атентат - повратак документима" представља изузетно велику и опсежну збирку докумената о Сарајевском атентату, стању пре и после њега, а који су недовољно истражени.

"Ова књига се заснива на строго историјским изворима, без спекулација, како су то досад неки историчари радили", нагласио је Рајак и констатовао да је књига покренула важно питање коме је одговарао атентат у Сарајеву, у том тренутку историјских односа и снага.

Додао је да је несхватљиво да је ово друга књига, за ових 100 година од атентата, која се бави истраживањима о атентату Гаврила Принципа на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда.

Подсетио је да је прва била Владимира Дедијера "Сарајево 1914".

Према његовом мишљењу, Перишићево дело не износи само чињенице, већ даје синтетичку слику и анализе докумената.

Аутор Перишић је, како су пренели медији у Бањалуци, поновио максиму да је историја опасна ако се не разуме и поручио да се мора стално изучавати и проверавати.

"Идеја књиге је била да се разјасне чињенице које су у историји остале неразјашњене, а она се појавила у времену када 'цвета' ревизионистичка историографија која историју тумачи у политичком контексту", рекао је Перишић напоменувши да је Србија оптужена за Сарајевски атентат, а да се то и данас у појединим круговима чини.

Он је навео да је у књизи први пут објављена оптужница против Принципа и младобосанаца атентатора, као и званична пресуда, оценивши да ће књига, и у њој досад необјављени и мање цитирани и познати документи, изазвати пажњу историчара и јавности.

"У књизи сам објавио 209 докумената од 500.000 колико их се о Сарајевском атентату и времену пре и после њега налази у Архиву Србије, а истраживао сам и у Архиву БиХ, који је изгорео у протестима", рекао је Перишић.

"Овом књигом износимо истину на видело и бранимо наш систем вредности", поручио је редитељ и идејни творац Андрићграда Емир Кустурица.

Српски академик Матија Бећковић је рекао да је Перишићева књига драгоцена, важна за Андрићев институт и самог Иву Андрића који је провео живот истражујући по архивима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије