Благојевић: Почиње изградња првих кућа

Изградња првих кућа после поплаве почиње у суботу, најавио је директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић.

Благојевић је, на панелу у оквиру међународне конференције Форум за одрживе заједнице, захвалност донаторима који дају новац као и онима чије су донације како је рекао, можда мање али одмах могу да се ставе у употребу, преноси Танјуг.

"Ради се о донацијама "Блиц" фондације за куће по систему "кључ у руке", то је оно што у овом тренутку можемо да радимо", рекао је Благојевић.

Поред донације "Блиц" фондације и Уједињени Апарски Емирати су осим помоћи од десет милиона долара одвојили и милион евра за куће по систему "кључ у руке".

Благојевић је истакао да је то посао који би требало да крене брзо, колико већ у јулу.

"То нам у овом тренутку помаже да премостимо ситуацију јер новац који имамо још не можемо да трошимо. Процедуре нису такве да омогућавају да се задовоље два кључна принципа: фикасност и транспарентност", рекао је директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима.

Он сматра да је важније како ће новац бити утрошен од тога ко су донатори.

"Кључни интерес је да средства оду на права места и онима којима су најпотребнија", рекао је Благојевић додајући да се ради на изради сајта на коме би требало да буду објављени подаци.

Према његовим речима, постоји потреба да систем трошења новца буде транспарентан али и да се све задржи у оквиру постојећих закона, односно да се испоштује закон о заштити личних података.

Благојевић верује да ће сајт у току следеће недеље бити покренут, истичући да је закон који ће регулисати процес помоћи и обнове у изради, уз ангажовање великог броја министарстава .

Према његовим речима, само један од сегмената тог документа биће и јавне набавке, односно начин на који ће се прибављати добра и услуге које ће се ставити у функцију помоћи и обнове поплављених подручја.

"Свесни смо да систем путем којег ће бити спроведене јавне набавке мора да буде транспарентан али смо свесни и чињенице да обнова мора да почне брзо", рекао је Благојевић.

Како је навео, ниједан од постојећих модела не може да обезбеди и једно и друго, истичући да постоји неколико модела јавних набавки у закону, међутим они су или дуги или нису у довољној мери транспарентни због тога што су у питању мање суме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара