Читај ми!

Обустава договорених мера са адвокатима

Министарство финансија је саопштило да је принуђено да обустави све мере које су са представницима адвокатских комора претходно договорене са циљем олакшавања пореских обавеза. Министар Никола Селаковић разговарао је са представницима српске адвокатуре, међутим, договор није постигнут. Обустава рада адвоката до даљег.

Обустава свих мера односи на оне адвокате који су услед примене корективних фактора у 2014. години имали повећање паушално утврђеног пореза веће од оног предвиђеног самим изменама Уредбе, саопштило је Министарство финансија.

Министарство финансија поздравља одлуку Адвокатске коморе Србије која је одлучила да на понуду Министарства финансија одговори обуставом штрајка док се не обаве преговори у којима би учествовали и представници Министарства правде, а који су планирани за среду, 2. јул 2014. године.

Истовремено, Министарство финансија сматра неодговорном и неконструктивном одлуку Адвокатске коморе Београда да наставком штрајка блокира функционисање правосуђа у Београду, као и неке од највазнијих судских процеса у земљи.

Министарство финансија подсећа да је на састанку са представницима адвокатских комора у среду понудило ограничавање повећања основице за обрачунавање паушалног пореза у овој години у односу на претходну на 41 одсто, колико произлази из измена предметне Уредбе из децембра, као и смањивање дискреционих елемената у одређивању пореске основице увођењем електронских паушалних пријава од октобра 2015. године.

Уз то, разговарано је и о томе да се до краја следеће недеље организује састанак са представницима Министарства правде, како би се дискутовало и о другим темама од значаја за адвокате, а који је предвиђен за среду, 2. јул 2014. године.

Ради информисања шире јавности, Министарство финансија овом приликом жели да изнесе и да је у 2013. години, тј. пре измена Уредбе које адвокатске коморе наводе као основни разлог штрајка, чак 25 одсто свих адвоката који порез плаћају паушално, порез плаћало као да зарађују минималац, а да је свега сваки стоседамдесети адвокат који је порез плаћао паушално имао пореску основицу изнад 100 хиљада динара месечно.

Такође, Министарство финансија овом приликом додаје да су адвокати који порез плаћају паушално, уколико сматрају да су оштећени, слободни да у сваком тренутку пређу на вођење пословних књига и плаћање пореза по стварно оствареном приходу.

Министарство финансија ће заједно са Министарством правде радити на брзом и правичном разрешењу настале ситуације, а превасходно у циљу нормализације рада правосуђа, наведено је у саопштењу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара