Читај ми!

Почео Рамазан, месец поста

Рамазан, најважнији и најсветији месец исламске вере почео је данад пошто је зашло сунца. То је девети месец муслиманског (лунарног) календара, у којем је, између осталог, почело објављивање Курана.

Током Рамазана обавезан је пост и то се сматра једним од стубова ислама, а подразумева се потпуно уздржавање од јела и пића и телесних задовољстава од зоре до заласка сунца, и то тридесет дана.

Прописано је да нису обавезни да посте болесни, труднице и тешки физички радници.

У време поста, верници се морају уздржавати и од ружних речи и дела у циљу општег људског прочишћења.

По неким изворима, муслимани су у почетку поштовали јеврејске обичаје у погледу времена и начина поста.

Током месеца Рамазана, живот у читавом исламском свету поприма посебан ритам, људи се међусобно више посећују и заједно проводе вечери.

За време рамазанске вечери, после посебне молитве, теравије, организују се посела, сваке вечери код неког другог. Рамазански пост се завршава када се појави млад месец.

"Мубарет нека је Рамадан овај месец поста свим муслинанима Србије, како волим рећи, србијанским муслиманима и нека је мир нама овде у Србији, али и свим муслиманима и нека је мир свим људима света. Рамадан черик мубарекум", поручио је Мухамед Јусуфспахић, муфтија србијански.

"Наша жеља је да нас пост учини сигурнијим и јединственијим да наше мисли и дела буду посвећени општем добру, напретку заједнице и друштва у коме живимо. У име муфтијства војвођанског и у своје лично име, свим верницима исламске вероисповести честитам мубарак рамазанске дане", поручио је главни војвођански имам Мухамед Зилкић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара