Читај ми!

Када ће куће бити спремне за обнову

Према првим проценама кућа оштећена у поплавама, која може да се реновира, кошта између три хиљаде и пет хиљада евра. Осим новца, чини се, недовољно је и стручне помоћи.

На рачун Владе Србије за помоћ становништву поплављених подручја уплаћено је око 28 милиона евра, објавило је Министарство финансија. Док чекају расподелу средстава, у поплављеним подручјима не одлажу обнову домова.

Прети ли, после воде, људима чији су домови оштећени у поплави и финансијски потоп? Према првим проценама обнова куће, која може да се реновира, кошта између три хиљаде и пет хиљада евра.

Осим новца, чини се, недовољно је и стручне помоћи. Људи су нестрпљиви јер желе да, што пре, кућу оспособе за живот. Стручњаци упозоравају да се то ради у фазама, и да је потребно време.

Горан Родић из Грађевинско-индустријске коморе Србије објашњава да мора да се обије малтер, да се исуше блокови.

"Кошуљица мора да се уради на суву подлогу, инсталације да се прегледају и замене, и тек  после хидроизолације и термоизолације онда може да се крене у завршан поступак, значи постављање, малтерисање", каже Родић.

Према његовим речима, не треба затварати куће, треба их проветравати.

Занатски радови очекују се тек следећег месеца, мада на стовариштима грађевинског материјала већ има гужви.

"Приметили смо да имамо раст продаје за неких 20 посто јефтинијег намештаја и јефтинијих подних подлога, ламината, ПВЦ, подова, тепиха", каже Владимир Симић из Параћина.

Велика потражња некима није довољна за зараду па су знатно подигли цене.

"Локалне самоуправе које су највише погођене морају да централизују набавку репроматеријала посебно подова, цигли, црепова, што значи да ће кроз велике набавке цене бити ниже", рекао је Родић.

Људима који сами купују материјал упућени саветују да сачувају фискалне рачуне и ако буде прилике, касније затраже надокнаду тих трошкова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара