Читај ми!

Кривична пријава због злоупотребе службенoг возила

Државна ревизорска институција Србије установила је да се службена возила користе нерационално и већ је поднела једну кривичну пријаву због злоупотребе. Службеним возилима у 2012. пређено више од 67 милиона километара.

Директор ДРИ Радослав Сретеновић каже да је поднета кривична пријава против лица које је оштетило буџет Србије за 1,32 милиона динара. "То лице је управљало службеним возилом које је за 10 месеци 2012. године прешло 100.000 километара, иако је дато само седам путних налога на његово име", рекао је Сретеновић, преноси Бета.

Како је Сретеновић објаснио, подаци до којих је дошао ДРИ о злоупотреби лица против којег је поднета кривична пријава разликовали су се од података државног органа које је користило то возило.

Сретеновић није могао да каже која је то државна служба јер је у току истрага на основу поднете кривичне пријаве.

ДРИ је од 126 директних буџетских корисника прикупио податке о броју возила која користе, када су набављена, која им је набавна, а која садашња вредност, колико су километара прешла од дана набавке до краја 2012.

Према достављеним подацима 643 возила (10,3 одсто) у 2012. години није коришћено, па се како наводе представници ДРИ, намеће питање зашто су набављана.

Тражени су и подаци о томе у чијем су власништву возила, који је правни основ за коришћење, колика је просечна потрошња горива, колики су расходи за гориво, одржавање, резервне делове, регистрацију, осигурање и паркирање.

Службена возила опште намене су од дана набавке до 31. децембра 2012. године прешла близу 590 милиона километара док су у 2012. години прешла укупно више од 67 милиона километара, односно у просеку 12.000 килиометара по возилу.

"Око 67 милиона пређених километара би се могло мерити тиме као да 10 пута обиђете земљину куглу", рекао је Сретеновић илуструјући податке из извештаја о ревизији сврсисхосдности пословања "Управљање службеним возилима директних корисника будџета Републике Србије".

Пређена километража директних будззетских корисника по возилу варира од 0 до преко 100.000 километара.

Након анализе добијених података државни ревизори су одабрали 15 од 126 директних будџетских корисника за детаљну анализу.

Утврђено је да постоји 26.966 аутомобила којима управљају директни буџетски корисници, од чега је 6.244 возила опште намене, а 20.722 возила посебне намене.

Овоје први извештај ДРИ о ревизији сврсисходности пословања, а следећи ће бити о коришћењу имовине Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара