Читај ми!

Вербић: Након школовања вратите се у Србију

Око 200 најбољих студената из Србије наставиће следећег семестра усавршавање на универзитетима широм Европе захваљујући стипендијама програма ЕУ Еразмус Мундус, уз поруку министра просвете Срђана Вербића да се након школовања врате у Србију.

Програми ЕУ за образовање су веома успешни у целој Европи и зато је ове године покренут нови програм Еразмус плус, а оквирни буџет за седам година је 15 милијарди евра, рекао је на свечаном испраћају нове генерације стипендиста шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Студенти ће бити на мастер, или докторским студијама или на студентским разменама на свим нивоима студија. Неки добијају пуну стипендију која покрива све трошкове, просецно 1.000 евра и боравиће и на три универзитета у Европи, у оквиру једног студијског програма, речено је на скупу у Наордној библиотеци Србије, преноси Танјуг.

Девенпорт је истакао да је кроз досадашње прогаме око 400 студената из Србије за претходних десет година добило пуне стипендије за целе мастер или докторске студије, а да је више од 1.000 академаца и наставника боравило на разменама.

"То је један од различитих начина на који ЕУ суштински подржава младе у Србији", рекао је Давенпорт и истакао да је програм, између осталог, заслужан и за многе љубавне романсе широм Европе.

Шеф делегације ЕУ у Србији саветовао је студентима да у Европу, како је рекао, извезу мало Србије и да у Србију увезу мало Европе, да, како је навео, у Србији шире информације о ЕУ, шта је у Унији добро, шта треба мењати.

"Рачунамо на вас да нам помогнете у комуникацији са грађанима Србије јер ће управо они једног дана на референдуму одлучивати да ли желе у ЕУ", поручио је Давенпорт.

Вербић је подсетио да је изазов за стипендисте утолико већи јер ће неки морати да бораве и у две или три земље ЕУ, на струдијама интердисциплинарног типа.

"Такође, не треба губити из вида да је важно изборити се за то да и студенти и наставно особље из других земаља долазе у нашу земљу. Еразмус Мундус је подстакао ту врсту сарадње тако да је више од 350 студената и наставника из држава ЕУ боравило у нашим институцијама", рекао је Вербић.

Он је подсетио да му је прошле недеље у Бриселу свечано уручен споразум о учешћу Србије у новом програму ЕУ Еразмус плус, кроз који ће наредних седам година бити још више могућности за сарадњу са партнерима из ЕУ, укључујући и нове могућности за мобилност студената и наставника.

Свечаност су организавали Фондација Темпус - Еразмус плус канцеларија за Србију, која промовише Еразмус Мундус програм и Делегација ЕУ у Србији, а то је била и прилика да се нови стипендисти упознају са студентима који су већ користили ове стипендије и да од њих чују искуства и добију практичне савете о студирању државама ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара