ТС: Обнову земље треба регулисати законом

Финансијски директор невладине организације “Транспарентност Србија” Данило Пејовић оценио је да је потребно донети закон за обнову земљу, чије је усвајање недавно најавио премијер Александар Вучић. Боље да су те ствари регулисане законом него да о томе одлучују појединачни доносиоци одлука, поручује Пејовић.

Финансијски директор невладине организације "Транспарентност Србија" Данило Пејовић каже да по постојећем закону о јавним набавкама не треба ићи у такозвани "поступак по хитности" уколико ће радови трајати месецима.

Подсећа да постојећи закон о јавним набавкама познаје неколико инструмената који се примењују у ситуацијама у којима се Србија нашла после мајских поплава, преноси Танјуг.

"Ставом седам је прописано да се не примењује закон на набавке ради обезбеђивања основних животних услова у овим ситуацијама, уколико су у питању људски животи, заштита имовине а у циљу спречавања веће штете, набавке се врше директно", објашњава Пејовић.

Додаје да за отклањањања последица постоји механизам који представља изузетак од општег правила отвореног поступка, а то је преговарачки поступак без објављивања, такозвани "поступак по хитности", који познаје краће рокове а односи се на период након што прође непосредна опасност.

"Уколико је реч о неким дугорочним стварима које ће се градити годинама и за које је потребно доста времена да се обнове, нема никакве сврхе скраћивати те рокове за 10 или 15 дана уколико ће сами радови трајати месецима. Ту би се требало ићи на редовне процедуре јавних набавки", истиче Пејовић.

Финансијски директор "Транспарентности Србија" каже да је потребно донети Закон за обнову земље.

"Постоји велики број ствари које је потребно уредити овим законом, између осталог, права оштећених, критеријуми за утврђивање штете, критеријуми за доделу помоћи и надзор. Боље је када су те ствари регулисане и уређене законом него када је остављено да о томе одлучују појединачни доносиоци одлука", објашњава Пејовић.

Упозорава ипак да такви закони често нису добродошли.

"Увек нас прође језа када су овакви закони у питању због тога што се они дотакну питања набавки", каже Пејовић.

Поводом новог извештаја Комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки који се нашао пред Скупштином, Пејовић оцењује да се расправа није одвијала у правцу решавања проблема већ се више говорило о самом закону, његовим уштедама и потенцијалима за даље уштеде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара