Читај ми!

Јанковић: Тортура се толерише

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да у Србији не постоји тортура као системска појава, али да постоје појединачни случајеви злостављања које надлежни органи толеришу.

Јанковић је поводом 26. јуна, Међународног дана УН-а за подршку жртвама тортуре, истакао да Србија мора да буде доследнија у борби против некажњивости за тортуру, преноси Танјуг.

Република Србија мора да установи праксу да се пријављени случајеви тортуре одмах и до краја истраже, наводи се у саопштењу.

Како пише, Заштитник грађана остварује своју законом прописану надлежност, нарочито обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре, путем сталних посета свим местима у којима се налазе лица лишена слободе.

Посећеним установама и надлежним министарствима упућено је неколико стотина препорука за отклањање уочених недостатака у раду, додаје се у саопштењу.

Од надлежних органа очекује се да благовремено отклоне незаконитости и неправилности на које им је указано, истиче се у саопштењу.

"Превенција тортуре и бескомпромисни обрачун са појавом суровог, нељудског и понижавајућег поступања и кажњавања није само питање испуњења међународних обавеза Републике Србије, већ је императив за очување достојанства свих грађана и основа демократичности наше државе", поручио је Саша Јанковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се