Читај ми!

Вандализам у Храму Христа Спаса у Приштини

У Храму Христа Спаса у центру Приштине албанска певачица Ера Истрефи снимила спот, у којем чланови бенда играју и певају унутар Храма.

Она се у ласцивним позама појављује у Храму између припрате и централног дела Храма - одећа јој је потпуно провидна, док други члан групе на голом телу има исписану паролу на енглеском језику - "Не позирај". Касније се појављује текст - "Не буди стидљив".

У споту се из идиличне атмосфере белих стубова и стилизованих традиционалних велова прелази у Храм Христа Спаса са променом ритма и атмосфере, преноси Радио КиМ.

Премијер Косова Хашим Тачи је уочи прошлих косовских избора овај храм назвао ужасним делом.

Главни улаз је затворен са много бодљикаве жице, док је на споредним вратима, с десне стране, само један колут жице и платно које покрива улаз, наводи Радио КиМ.

Када су новинари тог радија отишли до цркве, појавио се човек који им није дозволио да уђу.

Након гурања и препирки, новинарска екипа је ипак ушла и видела да се у Храму врше мала и велика нужда. У припрати станују људи, а у цркви је много отпада и папира.

Осуда скрнављења цркве  

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска осудила је најновије скрнављење недовршеног саборног Храма Христа Спаса у Приштини.

"Нажалост, и овај најновији инцидент показује у каквом жалосном стању се налази ова православна црква, која је посебно последњих месеци на удару појединих албанских политичара и медија који отворено позивају на њено рушење или чак предлажу да се претвори у музеј ОВК", наводи се у саопштењу.

Градњу Храма Христа Спаса започео је 1990. године тадашњи епископ рашко-призренски и каснији патријарх српски Павле, а градња цркве прекинута је 1998. године избијањем оружаног сукоба на Косову и Метохији.

Епархија рашко-призренска апелује на међународне и косовске званичнике да обезбеде ту цркву, заштите је од даљег скрнављења и да омогуће завршетак њене градње како би послали поруку да за Србе и Српску православну цркву још има места у Приштини и на Косову и Метохији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара