Читај ми!

Представљене нове кованице Поште Србије

У Музеју ПТТ данас су промовисане кованице са мотивима Првог светског рата које су израђене у сарадњи Јавног предузећа "Пошта Србије" и Завода за израду новчаница и кованог новца Народне банке Србије.

Овом приликом су представљене кованице са ликовима српских војвода Живојина Мишића, Радомира Путника, Степе Степановића и Петра Бојовића, војника извиђача Драгутина Матића, као и мотивима Церске и Колубарске битке, јавља Танјуг.

Медаљони су израђени поводом 100 година од почетка Великог рата и то техником ковања од бакра и легуре бакра, познатије као ново сребро. Такође, спаковани су у пригодне кутије са текстом на српском и енглеском језику.

Директор Самосталног сектора за коорперативни маркетинг и велике кориснике Поште Србије Нела Бојовић подсетила је да је у Музеју ПТТ отворена и изложба поводом 100 година од почетка Великог рата "Јединице везе Српске војске у Првом светском рату 1914-1918" .

Истакла је да пошта има захтевну улогу у стабилним животним токовима, а у кризи, ванредном стању и рату тежу и одговорнију.

На изложби су представљене ратне дописне карте, са цензорним жиговима и жиговима војних пошта, немачких телефона из 1916. године, ратни плен Моравске дивизије са Солунског фронта, макете савезничких авиона, као и пољски телефон и пољски телеграф који је користила Српска војска у Првом светском рату.

У име Народне банке Србије Марина Делић Сарић рекла је да се ће колекцију допуњавати, а да се кованице могу наћи у поштама широм Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво