Читај ми!

Учестала повреда дечјих права

За седам година Заштитнику грађана Србије је поднето око 76.000 притужби грађана који указују на то да су им повређена нека од права. Око 10 одсто тих притужби указује на повреде права деце. Најзаступљеније је вршњачко насиље и повреда права при пружању социјалних услуга.

Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић рекла је да су грађани у већини случајева били у праву када су се жалили на повреду својих права, преноси Танјуг.

"Око 10 процената од укупног броја притужби указују на одређене повреде права деце", рекла је Стевановић на округлом столу у Крагујеву под називом "Услуге за децу у локалној заједници и рестриктивне економске мере".

Наглашавајући да су најзаступљеније притужбе за вршњачко насиље, Стевановић је рекла да се притужбама на повређена права деце указује и на разне врсте социјалних услуга.

"То су, пре свега, право на услуге боравка деце у дневном боравку, постојање асистената код инклузивног образовања, значи углавном све оно на шта деца имају права, а која систем у овом тренутку није у могућности да подржи", рекла је Стевановић.

Наглашавајући да постоје родитељи који нису запослени и живе на граници сиромаштва, те да нису у могућности да деци пруже егзистенцијалне услуге, да се баве различитим спортовима, да имају квалитетну здравствену заштиту, Стевановић је рекла да су то све "сегменти на којима може и те како да се ради".

Истакла је и да не треба да се дешава да се скупља новац да би деца ишла на лечење у иностранство.

Говорећи о утицају рестриткивних економских мера Владе Србије на социјални сектор, Стевановић је рекла да се "већ види кроз праксу да се то одражава на права деце".

"Пример Алексинца сигурно није једини у Србији", рекла је Стевановић.

Додала је да у тој општини, иако су препознали потребу постојања дневног боравка за децу са сметњама у развоју, и буџетом за ову годину планирали финансијска средства, тај дневни боравак не ради".

"Због закона који је донет и забране запошљавања, у тој општини не могу да ангажују људе, и одлуку о дневном боравку за децу са инвалидитетом су ставили ван снаге", рекла је Стевановић.

Она је навела и да тим законом 533 особе остаје без ангажовања у социјалним установама у Србији.

Округли сто о теми "Услуге за децу у локалној заједници и рестриктивне економске мере" организовао је Заштитник грађана Србије, са циљем да представи рад те институције, као и да се идентификују проблеми у јединицама локалне самоуправе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво