Читај ми!

Блажић: Јавност "лечи" животну средину

Председник Одбора Скупштине Србије за заштиту животне средине Бранислав Блажић каже да се на терену у тој области догађају различите ствари на које нико не реагује. Само јавност и транспарентност могу да "излече" животну средину, каже Блажић.

Блажић је на конференцији "Умрежавање организација укључених у механизам Зелене столице" истакао да жели потпуну сарадњу са невладиним организацијама како би се исправиле грешке које прави извршна власт и подигла свест о значају животне средине, као и да би приликом доношења закона о тој теми било пожељно присуство невладиних организација.

Како је рекао, основни задатак је, контрола, преноси Танјуг.

"За контролу је битно управо то ваше умрежавање и подршка коју ви дајете нама, а коју ћемо и ми вама дати, да заједно делујемо и пробамо да побољшамо ствари. На терену се догађају чуда на која нико не реагује", рекао је Блажић.

Прецизирао је да је пре неколико дана добио снимке на којима се види да је у каналу код Тисе неко изручио нафту и истакао да "нико ништа не би знао о томе да једно друштво то није јавило".

"И то је ваша улога на терену", рекао је Блажић обраћајући се представницима невладиних организација које се баве питањем заштите животне средине и додао да ће инсистирати на томе да цела Србија буде покривена активностима.

Блажић је подсетио да је питање заштите животне средине веома битно за придруживање Србије Европској унији.

"Ако нешто може да излечи животну средину, то је транспранетност и то је јавност, све друго је лагање, демагогија или јефтина продаја магле. И зато желим да "Зелена столица" постоји у парламенту када се буде расправљало о животној средини, ако неко то не жели, значи да хоће нешто да сакрије", подвукао је он.

Потпредседница Скупштине Србије Гордана Чомић објаснила је на истој конференцији које су процедуре доношења закона, какви су рокови и механизми за његово побољшање.

"Зелена столица" је механизам који омогућава учешће невладиних организација у раду Одбора за заштиту животне средине Скупштине Србије, а покренут је на иницијативу седам организација цивилног друштва.

Механизам је почео са радом 5. јуна 2013. године и постао је саставни део рада Одбора, тако да су представници организација цивилног друштва учествовали у раду 15 састанака, као и пет јавних слушања.

Користан је, како је речено, и због усклађивања законодавства у области животне средине у процесу придруживања ЕУ и преговоре о поглављу 27.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво