Читај ми!

Више војника у мировним мисијама до краја 2014.

У шест мисија УН и две мисије ЕУ тренутно је ангажовано 214 припадника Војске Србије, а до краја године планирано је да у ротацији учествује до 500 војника, каже начелник центра ВС за мултинационалне операције пуковник Миливоје Пајовић.

Наши војници су тренутно стационирани у мировним мисијама УН у Конгу, Обали Слоноваче, Либерији, Кипру, Либану и на Блиском истоку, рекао је Пајовић на семинару о задацима савремених оружаних снага у мултинационалним операцијама у Ковачици, преноси Бета.

Додаје да у Конгу делује медицински тим за ваздушну евакуацију који је извршио већ 22 ротације.

Према његовим речима, највише војника се налази у Либану где покривају линију раздвајања те земље и Израела.

Кад је реч о мисијама ЕУ, у Сомалији и водама Индијског океана, Пајовић је рекао да девет припадника медицинског тима Војске Србије раде у болници на међународном аеродрому у Могадишу док је 12 српских војника учествовало у заштити бродова који превозе храну за Сомалију од напада пирата.

"Искуства која су они стекли су јако драгоцена за нас. Значај учешћа у мировним мисијама везан је и за јачање политичког кредибилитета државе. Србија је осма држава у Европи и 52. у свету по учешћу војника у мировним мисијама", рекао је Пајовић.

Истиче да је по стенд-бај аранжману Србија изразила спремност да повећа присуство и у другим мисијама УН, уколико буде било потребе за тим.

"Ако УН изразе потребу за учешћем српских војника у мировним мисијама под њиховим окриљем, ми ћемо упутити из свог контигента посматраче или медицинске тимове где је то потребно. Тренутно у ВС имамо око 4.500 добровољаца за учешће у мировним мисијама", рекао је Пајовић.

Додао је да од финансијских разлога зависи да ли ће се у будућности број припадника ВС у мировним мисијама повећати до нивоа чете или батаљона.

"Држава финансира са 800 милиона динара учешће припадника ВС у мировним мисијама. Један део тих средстава се враћа назад кад је реч о мисијама УН док све трошкове присуства у мисијама ЕУ сноси искључиво Србија", истакао је Пајевић.

Семинар "Задаци савремених оружаних снага у мултинационалним операцијама" одржан је од 20. до 21. јуна у Ковачици а организатор тог скупа је Атлантски савет Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво