Читај ми!

Штета у Крупњу милијарду и по динара

Више од месец дана после поплава и покретања клизишта, ситуација у Крупњу постепено се враћа у нормалу. Према првим проценама, штета је једнака трогодишњем буџету општине - премашује милијарду и по динара.

У Крупњу има струје, два водвода снабдевају мештане техничком водом, а за десетак дана биће поправљене телефонске линије и за последњих 1.100 корисника којима не раде фиксни телефони.

Пре нешто мање од 40 дана ово је било мирно и уређено насеље Жарковача, данас - пример шта може снага природе. Преостали станари тек почињу поправке, јер нико није сигуран када ће и какву помоћ добити. Кућа Миланке Поповић није уништена, али она из страха још спава на спрату.

Вода је била велика, кад је кренуло брдо ватрогасци су рекли да морамо иселити, каже Миланка.

Снежану Антонић екипа РТС-а посетила је и пре двадесетак дана, када је пут до њене куће био затрпан. Сада туда може да се прође, па обилази кућу која се није урушила само зато што су она и муж попуњавали темеље док је вода плавила. Са троје деце живи код комшија.

"Средњег сина сам послала на село. Он не може да схвати да нема више улица, нема игралишта, да нема више деце и бицикала", прича Снежана.

У Крупњу је у потпуности уништено 40 кућа. Неколико оних који нису имали код кога да се склоне, смештено је у локалном хотелу.

"Овде сам рођен и деца су ми се ту родила. Тешко је кад видиш шта си имао, сад немаш ништа", каже Шабан Суљић.

Главни водоводни правци су оспособљени, а ових дана војска пробија пут и до последњег водоводног захвата на Змајевцу. Овај поток снабдева Крупањ у сушним периодима.

"Померили смо грање и средили клизиште. Са пута смо склонили преко 2.000 килограма матријала", каже капетан Војске Србије Душан Митровић.

Оно што мештане брине више од штете је то што нема гаранције да су клизишта стала. Како је у речним коритима остало и доста муља и шљунка, свака обилнија киша могла би поново да доведе до поплаве.

Председник Општине Крупањ Раде Грујић каже да су уређени део водотока санирале "Србијаводе". "Очекујемо помоћ и на водотоцима другог реда, што је наша надлежност, али немамо технику ни средства да нешто озбиљније урадимо на овим рекама", напомиње Грујић.

У санацији терена, већ десетак дана не ангажују се машине које се плаћају, јер су средства општине за ванредне ситуације готово потрошена. Велики проблем остају оштећени путеви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво