Читај ми!

Делегације 15 земаља о војној сарадњи

Састанак заменика начелника генералштабова, на коме учествују делегације 15 држава, у оквиру Процеса сарадње министара одбране земаља југоисточне Европе (СЕДМ) данас је почео у Београду.

Учествују делегације Албанијe, БиХ, Бугарске, Грчке, Италије, Македоније, Румуније, Турске, САД, Словеније, Србије, Украјине, Хрватске и Црне Горе као и делегација Грузије као земље посматрача у СЕДМ.

Скуп је отворио државни секретар Министарства одбране Србије Зоран Ђорђевић нагласивши да је Србија искрено посвећена јачању међународне сарадње у области одбране, преноси Танјуг.

Ђорђевић је истакао и да Србија посебну пажњу посвећује сарадњи са суседним и државама у региону јер се сви сусрећемо са истим или сличним безбедносним изазовима.

"Нас данас угрожавају исти или слични безбедносни изазови, ризици и претње а овом сарадњом сви ми доприносимо јачању стабилности и безебедности региона", рекао је државни секретар.

Ђорђевић је подсетио и да је Србија данас присутна у свим регионалним безбедносним инцијативама, али и у бројним активностима чиме показује своје јасно опредељење.

Навео је и да недавне поплаве које су погодиле Србију, БиХ и Хрватску "показује да је сарадња у области одбране императив данашњице".

Председавајући састанка, државни секретар Министарства одбране Руминије генерал мајор Валериу Ницут је истакао да ће учесници скупа разговарати о питањима од заједничког интереса "који су од велике важности за полтичку и војну сарадњу у региону".

Уверен је да ће после скупа бити повећана ефикасност иницијативе СЕДМ "како са политичке тако и са војне тачке гледишта како би наставили тренд стабилности и безбедности и поштовања људских права слободе и демократије у региону".

У раду састанка учествују и делегације међународних организација међу којима су и представници УН и НАТО.

На скупу учествује и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић.

Иницијатива СЕДМ покренут је на предлог САД 1996. године, са намером јачања сарадње земаља југоситочне Европе и САД на плану одбране.

Основни циљ СЕДМ је интензивирање разумевања и политичко-војне сарадње у југоисточној Европи ради јачања стабилности и безбедности у региону.

Одлука о пријему Србије у СЕДМ донета је на министарском састанку те иницијативе одржаном у октобру 2009. године у Софији.

Од 2012. године Србија је добила статус посматрача у оквиру Мултинационалних мировних снага Југоисточне Европе, а од августа 2013. у Команди бригаде тих снага у Грчкој има официра за везу.

На претходним састанцима те инцијативе покренути су разноврсни пројекти, консултације и вежбе захваљујући којима је сарадња земаља чланица постала ефикаснија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво