Читај ми!

РРА: Емитовање страних канала није кршење закона

Савет Републичке радиодифузне агенције (РРА) саопштио је да није донео ниједну одлуку којом се ограничава или препоручује кабловским емитерима на подручју Србије да из своје понуде искључе програме који се емитују из иностранства.

Уважавајући како реакције јавности, тако и повереника за информације од јавног значаја, Савет РРА је у поподневним сатима одржао хитну телефонску седницу и донео одлуку да обавести кабловске операторе да емитовањем страних канала у време дана жалости не крше закон, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

"Савет разуме и уважава одлуку већине кабловских оператора коју су је вероватно донели више вођени личним осећајем заједничке несреће, него тумачењем закона, али као ни до сада, неће утицати на њихове одлуке и пословну политику", наведено је у саопштењу РРА.

Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је раније данас да је запрепашћено одлуком кабловских дистрибутера да прекину емитовање многих телевизијских програма и затражило од Владе Србије да одговори хоће ли реаговати на такво кршење Закона о јавном информисању, којим је грађанима ускраћено право на информисање.

УНС је навео да је "забринут" због вишка ревности кабловских оператера, који су произвољно тумачећи одлуку РРА о прилагођавању програма Дану жалости, својевољно грађанима Србије ускратили телевизијске програме.

Кабловски оператер СББ саопштио је вечерас да је после позива Републичке радиодифузне агенцијe поново почео да емитује програме који су били искључени због тродневне жалости у Србији, уз изузетак музичких канала.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић позвао је претходно РРА да званичним саопштењем отклони све дилеме које су због искључења програма кабловских телевизија, а поводом тродневне жалости у Србији, отворене у јавности.

"Препорука РРА, у оквиру њених законских овлашћења могла се односити и убеђен сам, односила се на потребу организовања и емитовања програма који би био у складу са одлуком Владе о проглашењу тродневне жалости у Републици Србији односно с атмосфером жалости због последица трагичних догађаја, а ни у ком случају не на укидање комплетних програма", наводи се у саопштењу Повереника.

Како наводи повереник, многи су у оваквом поступку оператора видели и неоправдано ускраћивање информација и кршење уговорних односа, односно ускраћивање услуга које су уговорене и за које плаћају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара