Читај ми!

Увећан ризик од појаве заразних болести

Високе температуре након поплава довешће до размножавања великог броја инсеката и глодара, а самим тим повећава се ризик од преношења заразних болести, упозорава професор Сања Радаковић са ВМА.

Због тога је важно да се након повлачења воде уради систематско запрашивање, како би се убиле ларве комараца и дератизација терена.

Начелник сектора за превентивну медицину ВМА професор Сања Радаковић појашњава да у поплављеним подручјима могу да се јаве заразне болести које се преносе прљавом, неисправном водом, неисправним намирницама, затим контактом услед немогућности одржавања личне хигијене, али да их могу преносити и инсекти и глодари.

"Инсекти и глодари су директан пратилац поплава и јављају се на терену чим се вода повуче. Њиховом размножавању погодује влага и висока температура, а имају и обиље хране у муљу, лешеве угинулих животиња", објашњава Радаковићева.

Она каже да се не очекује епидемија жутице тип А, бар не ону која се преноси водом и додаје да се ова болест може појавити у привременим смештајима који нису добро контролисани хигијенски.

"У смештајима где је вода контролисана, где се води рачуна о хигијени не би требало да буде епидемија, већ само можда по неки спорадичан случај ове болести", каже наша саговорница.

Размножавање комараца у поплављеним подручјима носи са собом ризик од већег оболевања од грознице западног Нила, јер комарци преносе ову болест.

"Комарци који шире вирус западног Нила су најобичнији комарци. Због тога је важно да се након повлачења воде уради систематско запрашивање да би се убиле ларве које ће комарци сада положити док им ово време одговара", каже Радаковићева.

Др Радаковић додаје да се морају поштовати упутства и одржавати лична хигијена, а након контакта са прљавом- плавном водом сву одећу треба опрати. Посебна опрезни морају бити са намирницама.

"Ако су намирнице преживеле у замрзивачима или оставама не смеју се користити чак и ако су биле у затвореним амбалажама, јер нема услова за њихово безбедно кориштење", објашњава Радаковићева.

Малу децу не треба доводити у куће док се не уради комплетна дезинфекција, а треба водити рачуна да се користи само хигијенски исправне вода за пиће и никако не користити воду из бунара док се анализама не потврди да је она исправна за пиће.

Челебићанин: Заразне болести под контролом

Начелница Ветеринарске инспекције Сања Челебићанинова рекла је за РТС да је ситуација, када су у питању нарочито опасне заразне болести животиња и болести, које се са животиња могу пренети на људе, у Србији добра и да се не очекују већа одступања.

Челебићанинова је, поводом поплава које су задесиле Србију, упозорила да вода, муљ, земља наносе друге агенсе, односно потенцијалне изазиваче заразних болести, а то су првенствено поједине врсте микроорганизама.

Према њеним речима, ветеринарска служба тренутно спрема спровођење вакцинације животиња папкара у поплавним и угроженијим подручјима.

Челебићанинова је истакла да ветеринарска инспекција ради, када се вода повуче, на асанацији терена, сакупљању лешева, после чега следи прање, чишћење и дезинфекција терена.

Истакла је да је до сада завршен посао у Расинском округу, Варварину, општини Ћићевац, Крушевцу и Краљеву.

Челебићанинова је најавила да ће данас бити завршен посао у Свилајнцу, да се не зна колико ће трајати посао у Обреновцу и да се чека да се повуче вода у општини Шид.

Додала је да у Србији тренутно има пет кафилерија и да има довољно капацитета за прераду.

Она је најавила да се одређена количина угинулих животиња у пограничном појасу на граници између Србије и БиХ, упути у кафилерију у Инђији и тако спречи ширење заразне болести.

Челебићанинова је саветовала грађанима да, уколико наиђу на угинуле животиње, позову ветеринарску службу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара