Читај ми!

Светска банка може да финансира 40 одсто штете

Постоји могућност да Светска банка финансира до 40 одсто стварних трошкова изазваних непогодом у Србији, каже министар привреде Душан Вујовића, истичући да ће нашој земљи на располагању бити и стручњаци те банке.

Вујовић је у интервјуу за Недељник рекао да да на основу иницијативе међународних финансијских организација имамо потврду да ће Светска банка у договору са владом обезбедити такозвани ЕРЛ кредит (хитни зајам за обнову) који има пет милиона долара за припрему и неограничен износ средстава на располагању.

Према његовим речима, припреме за коришћење тих средстава, у договору са Владом Србије, трајаће две до три недеље.

Вујовић је поручио да прво морамо да санирамо директне последице изазване катастрофалним поплавама, да би људи могли да наставе колико-толико нормалан живот, јер ће тада и предузећа са угрожених подручја моћи да наставе да раде.

"Не смемо заборавити да људи чине све те фабрике. Помоћ ће многима бити потребна и након повлачења изливених река. Приоритет Владе Србије је да им ту помоћ и обезбеди", навео је Вујовић и додао да је за даљу обнову веома важно наставити редован процес производње и извоза, као и већ уговорене послове.

Последице јесу огромне и ми морамо што пре да реагујемо, проценимо штету и кренемо даље, напоменуо је министар.

"У томе нећемо бити сами. На наш први позив привреди да помогне, пре свега угроженом становништву, одазвао се огроман број предузећа. Одзив је заиста велик, а бројне компаније се и даље јављају спремне да помогну", рекао је Вујовић.

Према његовим речима, више предузећа има расположиве смештајне капацитете за боравак евакуисаних грађана, да поједина нуде људство и механизацију и да доста њих помаже и новчано.

Вујовић је навео да је већ након првог позива који је Министарство привреде упутило свима који могу да помогну пријавило се више од 130 предузећа, а у међувремену је тај број порастао и "сваког дана имамо позиве фирми које хоће да се укључе у ову акцију".

Министар је рекао да ће уколико буде потребно бити организоване и донаторске конференције.

"Имамо и фармацеутске куће које имају залихе лекова за донирање, фирме које донирају цистерне за пијаћу воду, пумпе за испумпавање воде, а да не помињем бројне компаније које шаљу храну. То показује да постоји велика солидарност и да су сви спремни да изађу у сусрет онима којима је помоћ најпотребнија. Зато смо уверени да ћемо у најкраћем могућем року успети да оспособимо привреду", нагласио је Вујовић.

Вујовић је додао да је сувише рано износити било какве процене штете и да Комисија Владе Србије, којој ће се прикључити бројни стручњаци, прави план обиласка поплављених и угрожених подручја чим буде дозволила ситуација на терену односно чим се вода повуче.

Према подацима Кризног штаба Министарства привреде, који је у сталној координацији са Кризним штабом Владе Србије и Привредном комором Србије и ради 24 часа дневно, највише штете је, према његовим речима, нането пољопривреди, као и инфраструктури, енергетској, саобраћајној и водопривредним објектима.

Вујовић је навео да је на поплављеним територијама у Србији има око 10.000 привредних друштава и око 30.000 предузетника, што се односи на општине и градове из колубарског, мачванског и моравичког округа, као и Обреновац, Јагодину, Параћин и Ћуприју.

"Сва та предузећа нису пођеднако угрожена. У некима је обустављена производња, док у појединим предузећима вода није учинила већу материјалну штету, али због отежаног транспорта сировина и репроматеријала производни процес је отежан", рекао је Вујовић.

На питање да ли ће последице од поплава утицати или успорити спровођење пакета економских мера, које је јавности предочио премијер Александар Вучић, Вујовић је додао да ће се Министарство привреде, као и цела Влада, максимално заложити да се што пре отклоне последице елементарне непогоде и санира штета.

Након тога ћемо наставити да спроводимо све планове које је влада раније усвојила, додао је министар привреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије