Читај ми!

ЕБРД припрема пакет помоћи за Балкан

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) ради на дефинисању финансијског пакета помоћи за земље Балкана, како би се санирале последице разорних поплава у региону, саопштила је та банка.

ЕБРД, чији ће председник Сума Чакрабарти данас започети тродневну посету Београду, повећаће своје активности на Балкану да би одговорила на потребе локалних заједница и предузећа, јавља Танјуг.

ЕБРД ће, како се наводи, подржати опоравак локалних предузећа као и реконструкцију локалне инфраструктуре у региону и та подршка ЕБРД-а биће обезбеђена у сарадњи са другим међународним финансијским организацијама.

Током тродневне посете Београду, председник ЕБРД-а имаће прилику да детаљно разговара са новоизабраним властима у Србији о активностима за санирање последица поплава, истиче се у саопштењу и додаје да ће састанци такође бити прилика да се утврде досадашње активности ЕБРД-а у земљи, као и да се разговара о будућим плановима те банке, сходно новоусвојеној стратегији ЕБРД-а за Србију.

"Дубоко сам ожалошћен овим догађајима, чије су последице довеле и до људских жртава. Дирнут сам храброшћу људи који су спремно подржали угрожене током овог изузетно тешког периода. Заједно са другим међународним финансијским организацијама, радимо на успостављању пакета мера како би се обезбедила помоћ где је најпотребнија", нагласио је Чакрабарти, уочи своје посете Београду.

Поплаве су довеле до смртних случајева, а стотине хиљада људи су без воде за пиће и присиљени да напусте своје домове. Проузроковане су велике штете у региону, које имају велики утицај на пословање, становање, као и инфраструктуру.

Делови западне и централне Србије, делови Босне и Херцеговине, као и источне Хрватске сада су под водом, уз реалну опасност да новонастала ситуација утиче и на суседне земље.

Производња електричне енергије је само у Србији смањена за 40 одсто.

Економска штета услед поплава може бити знатна. Штета на путевима и другим инфраструктурним објектима довешће до великих проблема у слободном кретању робе и становништва и највероватније ће утицати на мала предузећа, широм региона, наводи се у саопштењу.

Председник ЕБРД-а ће се састати са премијером Србије Александром Вучићем, са којим ће разговарати како да се на најбољи начин одговори на ситуацију насталу због поплава, а биће размотрена и улоге ЕБРД-а у побољшању услова за инвестиције, јачању регионалних интеграција и промовисању одрживог развоја.

Чакрабарти ће такође одржати и низ билатералних састанака, укључујући и састанак са председником Србије Томиславом Николићем, градоначелником Београда Синишом Малим, министром финансија Лазаром Крстићем, министром привреде Душаном Вујовићем, гувернерком Народне банке Србије Јоргованком Табаковић и министарком државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

ЕБРД је у земље Западног Балкана и Хрватску у 2013. години уложио више од 1,2 милијарде евра, кроз 80 пројеката и очекује се исти ниво инвестиција и у овој године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије