Читај ми!

Дачић: ЕУ ће помоћи Србији

Делегација Владе Србије коју предводи први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састала се у Бриселу са европским комесаром за регионалну политику Јоханесом Ханом. Имали смо веома добар састанак, вести су добре, Европска унија ће помоћи Србији, рекао је Дачић.

Дачић је после састанка рекао за РТС да је комсар Хан важан зато што се у његовој надлежности налази генерални директорат за регионалну и урбану политику који је надлежан за Фонд солидарности.

"ЕУ ће помоћи Србији у прављењу саме апликације за помоћ пошто се ми први пут суочавамо са тим питањима", објаснио је Дачић.

Истакао је да је битно да се што пре окончају процедуре како бисмо могли у најкраћем могућем року да користимо та средства.

Дачић је рекао и да су дезинформације да је реч о суми од пола милијарде или милијарду евра, али је истакао да је свакако реч о знатним средствима и да то нико не доводи у питање.

"Уз помоћ Европске уније и комесара Хана веома брзо ћемо поднети апликацију", најавио је Дачић и још једном поновио да што пре пошаљемо апликацију, пре ће бити донета и одлука о њој.

Објаснио је да је потребно и да сагласност дају Европска комисија, Европски парламент али и Савет ЕУ.

"Имамо рок од 10 недеља, крајњи рок је август. Што раније аплицирамо то ће рокови за одлучивање и добијање средстава бити краћи. Реч је фонду где постоје јасни проценти, али сигурно је реч о више десетина милиона евра", објаснио је Дачић.

Истакао је да ће о томе бити разговора и у Београду, и да је комесар Хан прихватио позив да дође у српску престоницу можда већ у суботу.

Дачић је навео и да му је комесар Хан рекао да се никада до сада није деслио да толико политичара из света реагује како би Србија што пре добила помоћ. Нагласио је и да прво следи процена штете.

Србија ће за отклањање штете од поплава добити помоћ ЕУ потпуно равноправно као да је земља чланица Уније, изјавио је Хан, који је навео да је у Унији закључено да је Србија претрпела штете у размерама националне катастрофе.

Хан је то рекао после разговора са Дачићем и министарком за евроинтеграције Јадранком Јоксимовић, и подвукао да је већ сада извесно да ће Србија моћи да добије средства из Фонда солидарности ЕУ јер је, како је истакао, процењено да је штета од поплава знатно већа од прага неопходног да земља поднесе зхатев за добијање тих средстава.

Хан је нагласио да ће и из других извора, укључујући и ИПА фонд за земље које се припремају за чланство у ЕУ, Србија такође добити финансијску подршку, а до сада су 19 земаља ЕУ већ пружиле хитну помоћ превасходно за спасавање угроженог становништва.

Министарка Јоксимовић је нагласила да је сада видљиво колико је важно то што је Србија почела преговоре о чланству са ЕУ, јер у противном не би могла да рачуна на тако обимну помоћ ЕУ.

Јоксимовићева је објаснила да ће српски ресорни министри представницима Европске комисије, амбасадорима чланица ЕУ и земаља које су спремне да помогну Србији, као и представницима светских банака, предочити која врста помоћи је потребна одмах и на даљи рок.

У делегацији Владе Србије био је и државни секретар у Министарству финансија Никша Вушуревић.

Донаторска конференција у Београду

У Београду ће сутра бити организована прва радна донаторска конференција за помоћ у отклањању штете од поплава, најавила је министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић након сусрета са комесаром за регионалну сарадњу Јоханесом Ханом у Бриселу.

"То не може да буде права конференција, јер за сада имамо само прелиминарне процене", рекла је Јадранка Јоксимовић.

Објаснила је да ће ресорни министри сутра изнети те процене потенцијалним донаторима, које ће чинити акредитовани представници дипломатског кора и међународних финансијских организација.

"Та листа не укључује само земље ЕУ и организације као што су Светска банка, Европска банка за обнову и развој и Међународни монетарни фонд, него и земље из целог света", изјавила је министарка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије