Читај ми!

У Шапцу стабилно, проблем природни закони

У Шапцу на подручјима угроженим реком Савом ситуација је стабилна и учињено је све што је у људској моћи, али проблем представљају природни закони, изјавио је начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, који је и командант кризног штаба у том граду.

Диковић је истакао да је борба велика и да су "шансе 50 на према 50 одсто да може доћи до пробијања насипа у горњем делу тока реке Саве", преноси Танјуг.

"Спремни да реагујемо и у тим условима и наставимо и даље да се боримо#, навео је Диковић.

Диковић, који је са амбасадором Русије Александром Чепурином обишао руски спасилачки тим, истакао је да су разрађени сви планови и да је у протеклим данима учињено све што је у људској моћи.

"Једноставно имате неке природне законе које не можете променити и управо су нам највећа опасност баш ти природни закони", рекао је Диковић.

Истакао је и да је нашу земљу задесила велика несрећа, поручивши "Не дај се Србијо, бори се Србијо".

Диковић и Чепурин обишли су припаднике руских спасилачких јединица, честитали им на досадашњем ангажовању и изразили уверење да ће са таквим активностима, заједно са војском и полицијом, наставити и убудуће.

Амбасадор је нагласио да су припадници руског Министарства за ванредне ситуације заједно са српским колегама спремни да дају максималан допринос, где год је то потребно.

"Видимо да је сарадња врло ефикасна и надам се да ћемо, ако се буду појавили неки проблеми, то брзо решити", рекао је Чепурин.

Диковић је захвалио Руској Федерацији на помоћи коју су пружили Србији. Подсетио је да је у Шапцу неколико дана мобилни тим за спашавање и евакуацију из Руске Федерације, који успешно сарађује са домаћим снагама.

Диковић је захвалио и амбасадору Чепурину што је дошао да се лично увери у способности за реализацију задатака, као и на подршци у напорима који се чине да се Шабац и део Мачве сачувају од поплаве.

У Шапцу се живот одвија нормално, продавнице и угоститељски објекти су отворени, а град је добро снадбевен са свим што је неопходно за нормално функционисање.

Насипи на делу Саве се свакодневно ојачавају, а јутрос припадницима војске и полиције помажу и грађани који су се одазвали позиву кризног штаба да помогну.

Мештани из неколико угрожних села са подручја шабачке општине су благовремено евакуисани и збринути по основним школама и код пријатеља и рођака у Шапцу.

Ниво Саве, по најновијим подацима, износи 618 центиметара, односно за десетак центиметара је нижи него претходних дана, али како упозоравају грађани тог града, неопходно је да ниво те реке буде на око 550 центиметара, кад ће бити апсолутно сигурни.

Припадницима Војске Србије и Сектора МУП-а за ванредне ситуације помажу и представници специјалних спасилачких јединица Русије, Белорусије, Аустрије, Словеније и Црне Горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара