Читај ми!

Вучић: Изградња земље сопственим снагама

Премијер Александар Вучић захвалио се ЕУ за подршку и помоћ коју су пружили Србији у тешкој ситуацији изазваној поплавама. Можемо да рачунамо на три врсте помоћи из ЕУ, каже Вучић. ЕУ је уз Србију и одговорила је на хитне захтеве Србије тако што је понудила још више, рекла је европска комесарка Кристалина Георгијева.

Премијер Александар Вучић рекао је да је са европском комесарком за хуманитарну помоћ и ванредне ситуације Кристалином Георгијевом имао добре разговоре, и да ће Србија имати значајну помоћ од ЕУ у решавању тешке ситуације које су направиле поплаве. 

Међутим, како је додао Вучић, Србија ће морати да преузме највећи терет штета изазваних поплавама.

"Мораћемо уз помоћ наших европских пријатеља, ослањајући се на наше снаге да изградимо земљу", навео је Вучић и додао да зна да многи мисле да ће новац да падне с неба.

Премијер Вучић је објаснио да у овом тренутку можемо да рачунамо практично на три врте помоћи.

Вучић је рекао да је то управо помоћ коју госпођа Георгиева генерише, затим средства из фонда солидарности ЕУ и коначно новац из ИПА фондови који претходних година нисмо искористили.

За новац из Фонда Европске уније услов је да је штета коју смо претпрели изнад 0,64 одсто БДП-а, што смо, како је навео, Вучић, на жалост сигурно постигли и квалификовали се за ту врсту помоћи.

Како та помоћ сигурно неће ни приближно покрити све наше трошкове, Вучић је додао да нам остаје и трећа могућност, за коју је, како је рекао, посебно захвалан госпођи Георгиевој, али и шефу мисије ЕУ у Србији Мајклу Девенпорту као и Горану Свилановићу, јер су га упутили да новац из ИПА фондова који Србија није искористила 2011, 2012. и прошле године, а из ког извора очекујемо значајан средства.

"Ако сада неко мисли да ћемо све проблеме решити тако што ћемо узети новац из неке друге касе, то се неће догодити, али све заједно то ће бити средства која ће нам помоћи да огромне проблеме настале у катастрофалним поплавама лакше и брже пребродимо, рекао је Вучић уз напомену да то не значи да ћемо лако и једноставно да вратимо ствари у претходно стање.

Георгијева: Србији доступни ИПА фондови и Солидарни фонд

Комесарка ЕУ Кристалина Георгијева је изразила саучешће људима који су угрожени поплавама а посебно онима који су изгубили чланове породице и пријатеље.

Изразила је и дивљење због брзе акције Владе и грађана који су се добровољно борили са поплавама. Нагласила је и да је поносна што се тимови из ЕУ боре са поплавама раме уз раме са српским колегама.

"Одмах смо мобилисали спасилачке тимове са опремом да донесу помоћ Србији", рекла је Георгијева.

Истакла је да су ти тимови на најударнијим тачкама и да штите електроенергетски систем и да спашавају угрожена места и умањују штету.

"Данас имамо 12 држава ЕУ које су послале значајну опрему и специјалне тимове у Србију. Јуче смо добили нове захтеве за нове пумпе са повећаним капацитетом и за спасилачке чамце", рекла је Георгијева и истакла да је ЕУ одмах одговорила на те захтеве.

Навела је да ће током фазе ванредне ситуације ЕУ испоручити и опрему за пречишћавање воде, лекове и основну хуманитарну помоћ у угрожена подручја.

"Молимо се да не буде више последица и недаћа и ЕУ заиста стоји уз вас. Као неко са Балкана, задовољна сам што смо, не само одогворили на захтеве Србије, него смо, када је реч о свакој ставки, понудили још више", рекла је Георгијева.

Објаснила је да су Србији доступни ИПА фондови и Солидарни фонд. Рекла је да пријава за средства из Солидарног фонда обично траје око 10 недеља, јер захтева тачну процену потреба.

"То неће покрити целу штету, али ће покрити део штете и помоћи ће Србији да се опорави. Солидарни фонд није механизам у ванредним ситуацијама. На основу прошлих искустава, када се пријава прими, треба 2-3 месеца за Европски парламент и Европски савет да се одобри пријава", рекла је Георгијева.

Истакла је да ће Влада даље одлучивати како ће на најбољи начин употребити новац.

"Оно што Србије може, је да одмах искористи фондове који су били доступни у прошлости али нису у потуности коришћени", нагласила је Георгијева.

Како је рекла, Србија у овој ситуацији може да користи све фондове као и земље чланице ЕУ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије