Читај ми!

Свилановић: Што пре процена штете

Европска унија је спремна да помогне Србији, али је важно да се што пре направи процена штете и ураде неопходне анализе, изјавио је генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић.

Истакао је да процена штете предстоји наредних недеља и месеци и да ће затим бити направљене анализе која врста помоћи је најпотребнија, преноси Танјуг.

Свилановић је након сусрета са блиским сарадницима високе представнице за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и комесара за проширење Штефана Филеа изјавио да Србија дефинитивно испуњава услове да вуче средства из европског фонда за солидарност.

"Не треба нагађати која је сума у питању, јер је она везана за ниво штете", рекао је Свилановић.

Србија, али и Босна и Херцеговина сем тога могу да рачунају да део неутрошених средстава из претприступних (ИПА) фондова, објаснио је Свилановић.

„Оно што би наша влада требало да уради је да што пре достави предлог шта конкретно треба прво да се уради на санирању последица поплаве", истакао је Свилановић и навео да би новац из ИПА фондова могао да буде уплаћен пре краја године.

Свилановић је указао да би било добро да шефови држава и влада земаља које су претрпеле штету пошаљу заједнички апел за помоћ ЕУ.

"Такав апел би био јако добродошао, а не би утицао на индивидуалну расподелу средстава која је већ установљена, већ би евентуално подстакао да се добије додатна помоћ", рекао је Свилановић.

Регионални савет за сарадњу, међународна организација са седиштем у Сарајеву чији је Свилановић генерални секретар, јуче је уплатила по 80.000 евра једнократне помоћи Србији и БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије