Саучешћа поводом смрти Добрице Ћосића

Стижу телеграми саучешћа поводом смрти академика Добрице Ћосића. Саучешће Ћосићевој породици упутили први потпредседник Владе Ивица Дачић, министар културе Иван Тасовац, председник ДС-а Драган Ђилас, академик Матија Бећковић, књижевник Милован Витезовић и многи други.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изразио је најдубље и најискреније саучешће поводом смрти Добрице Ћосића, његовој породици.

"Добрица Ћосић је био интелектуална снага српског народа, један од наших највећих књижевника, и партизан и Србин, и комуниста и демократа, и обичан човек и државник", рекао је Дачић.

Како је додао, Ћосић је објаснио је због чега је сунце далеко, који су, заправо, наши корени, упозорио на деобе, описао и време смрти и зла, био и грешник и отпадник и верник.

"Залагао се за промене, спознао време власти, али и змија, разумео Косово, проучавао српско питање у двадесетом веку, упитао се шта је изазвало рат у Босни", додао је Дачић.

Министар културе и информисања Иван Тасовац је у своје лично име и у име Министарства културе и информисања, упутио телеграм саучешћа породици Добрице Ћосића, кога је означио као једног од најзначајнијих српских књижевника друге половине 20. века.

"Српска култура изгубила је најаутентичнијег аутора српске голготе и васкрса од пре сто година и многих других дела док је друштвена сцена остала без истакнутог антифашистичког борца и веома важног сведока нашег динамичног и тешког времена", оценио је Тасовац.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин упутио је телеграм саучешћа породици, Добрице Ћосића, једног од највећих српских књижевника, академика и државника.

"Добрица Ћосић је обележио културну ризницу српског народа 20 века, а његова дубока промишљања и брига за српско национално питање су вечне вредности које ће трајати док буде трајао и српски народ", наведено је у телеграму.

Академик Матија Бећковић изразио је дубоко жаљење због смрти Добрице Ћосића, оценивши да је реч о великом епском песнику српског народа и језика и "најзначајнијем Србијанцу после Другог светског рата".

"Наш заједнички пријатељ, Милован Ђилас рекао ми је једном приликом да је Добрица Ћосић најзначајнији Србијанац после Другог светског рата. Пошто је то казао неко позванији од мене да то каже, мени преостаје да му се придружим", рекао је Танјугу Бећковић.

"Има дубоке симболике и у томе што се његова смрт поклопила са најновијом катаклизмом Србије коју је опевао", додао је Бећковић поводом смрти великог српског писца и политичара.

Легенда српског новинарства, публициста Слава Ђукић, аутор већ две књиге о Добрици Ћосићу рекао је у изјави Танјугу да је Ћосић "део историје српског народа" и подсетио на изузетну продуктивност писца који је радио до последњег дана.

"Боловао је од свих болести које се могу замислити, али је опстајао и продужио је живот који је био врло продуктиван", казао је Ђукић.

Добрица Ћосић је "човек епохе коју је означио као људско добро, али и као власт, зло и змију", рекао је управник Библиотека Матице Српске и дописни члан САНУ Миро Вуксановић поводом вести о смрти познатог књижевника и политичара.

"Створио је мало моравско човечанство. Као писац ће бити памћен док је српског језика, међутим, као политичар ће трајати краће. И то је добро за укупну српску културу. Као човек је био пријатан, духовит и заводљив. Био је пророк, остварио се његов песимизам", навео је Вуксановић.

Књижевник Милован Витезовић је реагујући на смрт Добрице Ћосића оценио да том срспком писцу припадају последње деценије 20. века.

"Као што је први део 20. века припао Бори Станковићу, као што је средина века припала Иви Андрићу и Милошу Црњанском, тако су последње деценије 20. века међу српским романописцима припале Добрици Ћосићу", рекао је Витезовић.

Председник Демократске странке Драган Ђилас упутио је телеграм саучешћа породици Добрице Ћосића.

"Одласком Добрице Ћосића Србија је изгубила не само једног од најутицајнијих књижевника друге половине 20. века већ, пре свега, друштвеног хроничара и мислиоца", навео је Ђилас у телеграму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара