Читај ми!

Нотари преузимају уговоре о некретнинама

Од 1. септембра уговори о промету некретнина биће у искључивој надлежности нотара, каже министар Никола Селаковић. Србија ће јавнобележничке надлежности уводити постепено, а нотарска служба ће донети доста тога доброг, истиче Селаковић.

Министар правде и државне управе Србије Никола Селаковић најавио је у Бањалуци да ће Србија постепено уводити јавнобележничке надлежности, преноси Танјуг.

"Јавнобележничке надлежности треба уводити постепено корак по корак. Најпре ће у искључиву надлежност нотара у Србији бити стављени уговори о правном промету некретнина, што ће свакако смањити обим административних послова у оквиру судског система", рекао је Селаковић новинарима пред почетак годишње Пленарне седнице Комисије за европска питања Међународне уније нотара у Бањалуци.

Што се тиче самог судског поступка, у плану је, како је навео, да у једном тренутку ванпарнични поступак у потпуности пређе на јавне бележнике, односно нотаре.

"Свакако да ће то дати неке резултате", нагласио је Селаковић наводећи као пример Хрватску у којој су нотари удвостручили ажурност у односу на раније поступање судова у тој области.

Селаковић је указао да је Србија, као и све државе са бившег југословенског простора, имала дугачак правни вакум од укидања јавнобележничке службе после Другог светског рата, те да јој је драгоцено свако искуство западноевропских држава у којима нотарски систем постоји већ више векова, као и искуство земаља региона где је обнављање тог система започело пре 10-ак година.

Србија је последња држава у овом делу Европе која уводи нотарску службу која, према речима министра, доноси доста тога доброг.

"Ми ћемо избећи све оне мањкавости које су биле забележене у земљама региона које су пре 10-ак година увеле нотарски позив", нагласио је Селаковић.

Након два одлагања, Закон о јавном бележништву треба да почне да се примењује у Србији од 1. септембра, напоменуо је министар и додао да је у току припрема свих неопходних подзаконских аката.

Селаковић је истакао да увођење нових правосудних професија као што су јавнобележништво, приватни извршитељ, посредници у решавању спорова - медијатори, има за циљ увођење ефикасности у правосуђе Србије, јер ће растерети судове од послова који нису суђење.

Обраћајући се учесницима на годишњој Пленарној седници Комисије за европска питања Међународне уније нотара, Селаковић се посебно осврнуо на историјски развој нотарске службе од римског периода, преко средњовековног до данас.

Потом је истакао да је Национална стратегија за реформу правосуђа, коју је усвојила Народна скупштина 1. јула 2013. године, предвиделала успостављање ефикасног и одрживог јавнобележничког система у Србији.

"У погледу унапређења ефикасности правосуђа и ефеката Закона о јавном бележништву, природа посла јавних бележника је да својим квалитетом треба да утиче на јачање правне сигурности", нагласио је Селаковић.

Акциони план за спровођење Стратегије је предвидео мере и активности, институције које ће га спроводити, рокове, као и изворе финансирања.

Осим у делу јачања правне сигурности, улога нотара у Србији биће и у делу подизања опште правне културе код грађана, сматра министар.

"Стојимо на становишту да правни савети који ће се давати клијентима у поступку пред јавним бележником, а и ван њега, представљају веома добар начин за остварење тог циља", навео је Селаковић.

Селаковић је истакао да су све измене нормативног усмерене на то да јавни бележници својим радом и деловањем могу да допринесу сигурности правног промета у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије