Читај ми!

Јанковић: Нужне реформе, у супротном анархија

Стање у друштву мора да се поправи, пре свега у реформи јавног сектора и деполитизацији, каже заштитник грађана Саша Јанковић. Истиче да постоје стручни људи од науке и интегритета који, ако им се пружи шанса, без политичких притисака, шема, лобија, могу да спроведу реформе.

Саша Јанковић сматра да у супротном следи анархија, јер већ имамо претње по сајтовима које ће, како каже, почети да се остварују.

"Људи ће чешће носити минобацаче и 'зоље' по улици, а када буду схватили да квази-слобода, у ствари, није слобода, већ сушта супротност, јуриће нас моткама по улици, без разлике да ли смо власт или опозиција, контролни орган или новинар", рекао је Јанковић за Радио-телевизију Војводине.

Јанковић је у емисији "Један на један" истакао да се не ради ни о каквом позиву на "украјински сценарио", као што је то недавно спочитавано, већ о могућој реалности, преноси Танјуг.

"Ја не очекујем и не верујем да ће се то десити, али не можемо се понашати као да је Србији загарантовано да ће да постоји, као да ће инвестиције 100 одсто да дођу", рекао је заштитник грађана.

Јанковић је подсетио да је 15. марта Народној скупштини предао редовни годишњи извештај и нагласио да смо за већину ствари које у држави не функционишу сами криви, јер смо последњих 20 година снизили сопствене стандарде у администрацији.

"Без обзира што је у понеким сегментима боље, време иде, очекивања грађана расту, а администрација је политизованија и већа, бирократија је јача. Немам право да не верујем да ће бити боље за годину дана, али мораћу да будем објективан када будем правио извештај за ову годину", навео је Јанковић.

Рекао је да је такозвани надзорни капацитет, од оног што треба да контролише власт, битно смањен и да је баланс померен ка концентрацији моћи у извршној власти, ка одређеним људима, што, како истиче, не може дугорочно да води ка бољитку.

"Ово је шанса за сваку владу, сви декларативно причају о вредностима из извештаја заштитника грађана, а тешко ће поново рећи за годину дана - нисмо могли.… Не видим шта би могао да буде изговор за изостанак реформи, па макар оне дошле и због рејтинга странке", навео је Јанковић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије