Читај ми!

Штрајк уз минимум рада у Фонду ПИО

Усред приче о уштедама у Јавном сектору, запослени у ПИО фонду започели су штрајк уз минимум рада до испуњења захтева. Траже да им се плате не смањују за 30 одсто, што је, на препоруку ревизора, пословодство урадило.

Ревизор је утврдио да су зараде у тој институцији увећаване незаконито и да је Фонд као сопствени приход који се усмерава у плате представљао и оно што, по Закону о буџетском систему, не припада тој категорији.

Један службеник ради док два штрајкују - тако изгледа минимум рада у ПИО фонду. Они кажу да су на то принуђени јер нико у Влади није желео да их саслуша. Тврде да најављено смањење највише погађа оне са најнижим зарадама.

"Кад кажем 30 одсто мислим на оне најугроженије, а то је од спремачице којој се скида плата 30 одсто до директора коме се плата скида 8 одсто", објашњава Љиљана Кремић из Јединственог синдиката Фонда ПИО.

Њихови захтеви су, каже, кратки и јасни, јер имају само један захтев - очување плата на фебруарском нивоу.

Распон плата у Фонду је од 35 до 167.000 динара. Уз најављено смањење просечна плата пала би на 39.000 динара. У фонду ради три и по хиљаде службеника, на шалтерима филијала за сада нема редова.

Државни ревизор подсећа да је контролом утврђено да је Фонд у 2012. незаконито за плате искористио 856 милиона динара.

"Исплатом стимулативног увећања запосленима, применом увећаних основица у односу на основице које су утврђене од стране Владе Србије", истиче ревизор Радослав Сретеновић.

Објашњава да је Фонд обављањем систематских послова за исплату пензија и новчаних накнада наплатио од банке, Поштанске штедионице, средства од 395 милиона динара. "Фонд их је исказао као сопствена средства која у смислу закона о буџетском систему не представљају сопствене приходе. Из тих средстава вршена је исплата стимулативног додатка", рекао је Сретеновић.

У пословодству Фонда кажу да су препоруку ревизора у потпуности применили, али да запослени имају право на штрајк. Минимум рада је обезбеђен, уз одобрење Министарства рада.

"Захтеви се примају, доносе се решења такође у смањеном обиму, али се доносе решења, притом, исплата пензија је изузета из минималног процеса рада, што значи да се исплате реализују у целости", објашњава директорка за односе са јавношћу Фонда ПИО Јелица Тимотијевић.

Исплата пензија, како је и планирано, почиње за два дана. У филијалама за сада највећу гужву праве службеници који су прешли на другу страну шалтера. Какав би расплет овај штрајк могао да има, од Министарства финансија нисмо добили одговор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије