Закаснело лечење деце

Многи већ дуже времена предлажу оснивање посебног фонда у који би се сливао новац донатора који желе да помогну оболелима. Неки, попут мале Анастасије и Тијане, изгубили су битку са животом. Поставља се питање да ли би било другачије да се брже реаговало.

Након дуге и тешке болести, јутрос је преминула деветогодишња Анастасија Трајковић из Врања. Анастасија, ученица трећег разреда Основне школе "Радоје Домановић", дуго и храбро се борила са тумором левог максиларног синуса.

Анастасија је имала чак пет операција и четири циклуса хемотерапије, а лечење је, на жалост без успеха, покушано и у Чешкој.

Анастасија је у Србији лечена годину дана, али, како тврде родитељи, лекари дуго нису успели да поставе праву дијагнозу. За наставак лечења у Прагу нису имали новца. Када је помоћ државе коначно стигла, чешки лекари су тврдили да је касно.

Многи данас постављају питање да ли би било другачије да се брже реаговало. Одговор у Фонду за здравствено осигурање нисмо добили, а ни струка није желела о томе.

Новинарка листа Политика Данијела Давидов-Кесар рекла је да као новинар који прати здравство заиста се свакодневно суочава са различитим ситуацијама.

"Било је случајева да су лекари заиста окаснили са постављањем дијагнозе. Али када је реч о ретким болестима, морам да кажем да је ситуација таква и у иностранству - приликом постављања дијагнозе неке ретке болести, може да буде и закашњења. Ако се болест деси једном у милион становника, заиста је некада тешко доћи до правовремене дијагнозе", навела је Данијела Давидов-Кесар.

Већ дуго многи предлажу оснивање посебног фонда у који би се сливао новац донатора који желе да помогну оболелима.

Зоран Радојичић, директор Дечје клинике у Тиршовој, каже да то мора да се стави под једну јасну и чврсту контролу.

Према његовим речима, људи који су сада узели да то раде, то и држе под контролом, јер има манипулација.

"Мислим да је најважнија порука да се мора повратити поверење у струку и да се мора веровати која деца ће ићи и под којим индикацијама у иностранство, а која ће се лечити код нас", рекао је Радојичић.

После највеће хуманитарне акције коју је Србија водила, али и када мала Тијана није добила битку с болешћу, огласио се и музичар Рамбо Амадеус упозоравајући између осталог на кобне последице пропуштеног времена у лечењу деце.

"Сви који су учествовали у акцији тугују, али имају мирну савест. Дали су све од себе. А ко је тај ко може да процени коме је више потребна помоћ а коме мање? Здравство је ипак озбиљна и комплексна наука, па је исправно да стручњаци треба да одреде шта од тих пара и када треба да се улаже у лечење, превентиву, едукацију", рекао је Рамбо Амадеус. 

Колико се у овом тренутку хуманитарних акција води - није познато, као ни шта је са новцем који није искоришћен за лечење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије