Читај ми!

Где је место билбордима

Рекламних паноа и билборда има на сваком кораку, али ниједна општина која даје дозволе за њихово постављање не зна колико их је тачно. Многи су нелегални, а често се постављају и на раскрсницама и одмах поред путева, што је законом забрањено.

Пре десетак година, у већини градова Србије појавили су се билборди. Они доносе добар профит малобројним фирмама које се тиме баве. У мањим местима, билборде замењују бандере, банкине, трафо-станице, и то бесплатно, док недељу дана рекламирања на билборду кошта од 100 до 800 евра, у зависности од локације.

У селима широм Србије импровизоване рекламе, махом за чоколаду, скупе аутомобиле и гардеробу, у кампањи су заменила лица политичких лидера. Мештани села код Врања и Шапца кажу да плакате виђају свуда, испред продавница, школа, на бандерама - где год има слободног места.

У градовима је другачија слика. Билборди и панои су сасвим нормална ствар и има их на сваком кораку. Међутим, многи су нелегални, а ниједна општина која даје дозволе за њихово постављање и не зна колико их је.

Од десетак провајдера у земљи који се баве тим послом, само је један пристао да говори о томе. Кажу, поштују сва правила, као и да су локације за билборде у главном граду добили на конкурсу пре три године.

"Бројне политичке партије одлучиле су се за билборде као канал комуникације са својим бирачима у току предизборне кампање. Оно што је важно за нас је да су политичке партије за сада редовне платише", рекла је Даница Гордић из "ЛЕД билборди Малтивижна".

Међутим, у Скупштини Београда кажу да уговор имају само са једном, али не том фирмом.

"У складу са закљученим уговорима за билборде излицитирана накнада за оглашавање износи милијарду и 20 милиона динара. Такође се наплаћује и локална комунална такса на годишњем нивоу", наводи се у саопштењу Секретаријата за саобраћај.

Иако је постављање билборда дозвољено на 814 места, незванично сазнајемо да постојећи билборди у престоници могу да покрију 40 фудбалских терена.

Према Закону о оглашавању, билборд мора да буде удаљен најмање пет метара од спољне ивице општинског пута, али многи су постављени много близе улици, као и на раскрсницама и семафорима. У Мађарској, где је у току изборна кампања уочи априлских парламентарних избора, билборда је мало, и нема их на раскрсницама.

"Рекламирање предизборним плакатима скоро да и не постоји, јер су уведене драстичне казне за оне који их лепе ван малобројних, назначених места", каже Драган Јаковљевић, главни и одговорни уредник Српских недељних новина.

И на Кипру, ко не поштује правила о постављању паноа - такође плаћа казну.

"Приметио сам да се овде билборди постављају на било које место у граду, што није случај са мојом земљом. На Кипру се никако не може постављати билборд на месту где је кружни ток, где се омета саобраћај и возачима скреће пажња", каже конзул Кипра Стелиос Георгију.

Због много саобраћајних незгода, чији су добрим делом узрок и билборди, такав вид оглашавања забрањен је у Холандији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара