Читај ми!

Танак академски буџет

Дан студената 4. април академци у Србији обележавају незадовољни и Болоњом и најавом нових повећања школарина и трошкова студирања. У Београду почињу с прикупљањем потписа за укидање Болоње.

Поводом 4. априла, Дана студената, у Студентском граду се и ове године одржава концерт, а 21 студент с просеком десет добиће бесплатан боравак у дому за мај

Дан студената обележава се у знак сећања на велике демонстрације београдских студената 4. априла 1936. године, када је у протесту због јачања фашизма у Немачкој убијен студент права Жарко Мариновић. Свој дан 2014. године студенти дочекују незадовољни.

Реформа високог школства започета пре девет година је још увек недовршена. Нема националних оквира квалификација, болоњска звања не постоје у шифрарнику занимања, дипломе појединих факултета се чекају годинама, опомињу студенти.

"Оно чиме ћемо се ми у наредном периоду бавити јесу проблеми око испита - да ли ћемо их преносити или нећемо", рекао је Милош Обрадовић, студент проректор Универзитета у Београду.

Примена Болоње и даље је произвољна, кажу студенти.

"Могло би можда мало да се пооштри критеријум, а и чини ми се да је Болоња систем који се разликује од факултета до факултета, с обзиром на то да живим у дому и да се дружим са студентима других факултета. Дакле, немамо исте системе", каже Милена Лакић, студенткиња мастер студија на Шумарском факултету.

Ненад Митић указује на још један проблем - набавка књига.

„Студенти на самофинансирању добијају књиге у склопу школарине,а ми са буџета се сналазимо па набављамо половне књиге, скрипте", каже Ненад, студент Високе хотелијерске школе.

За бољи стандард потребно је више домова и практичног знања.

"Неће ниједан више послодавац да прими студента само са дипломом. Шта је оно што он заиста у пракси зна да ради и како се сналази, то је оно што ће определити послодавца да запосли таквог студента", каже председник Студентске конференције универзитета Србије Данило Јеремић.

На примену знања примедбе имају сви универзитети.

"Систем школства је сигурно напредовао, међутим мали недостатак је конкретизација, однсоно примена знања на тржишту. Да ли економисти, медицинари, и студенти других научних области могу то своје знање на прави начин на тржишту да материјализују", каже Недељко Мишић, председник Студентског парламента Универзитета у Крагујевцу.

Професори сматрају да је најбитније обезбедити услове за рад и посао младима.

"Није лако бити млад, а још теже је бити студент у Србији. Упркос успесима који наши студенти постижу и Универзитети у Србији, ипак има граница докле и шта се може учинити са ентузијазмом. Зато се надам на овај 4. април да ћемо успети да обезбедимо неке назнаке да ће што већи број наших дипломираних студената наћи своје радно место и своју будућност у Србији. Мислим да је то највећа жеља свих нас", рекла је проректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

На дан студената, они који су незадовољни применом Болоње, почеће прикупљање потписа за њено укидање. У Србији се данас школује 230.000 академаца. Упркос критикама, имамо тренутно најбоље студенте дебатере на свету, ЕТФ-овци су најуспешнији извозни бренд, а Универзитет у Београду је већ три године на шангајској листи међу 500 најбољих универзитета у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара