Читај ми!

Боље образовање национални интерес

Унапређење услова образовања мора да постане прворазредни национални интерес и стална брига државе и друштва, истиче председник Србије Томислав Николић.

Николић је на свечаној академији поводом Дана студената 4. априла, рекао да би сматрао да је испунио своју политичку мисију када би сви студенти остали у Србији и својим способностима помогли да се обнови држава која "није била у милости историје", а њеном намученом народу омогућили бољи и срећнији живот, преноси Танјуг.

Подсећајући на мисао Алберта Ајнштајна да студент "мора да усвоји мисао за лепо и морално добро", Николић је поручио да осим знања они морају да поседују и моралне вредности.

"Тај спој ће имати благотворно дејство, како на појединце, тако и на читаву заједницу. Јер оно што је трајно одржавало једну заједницу није дужност која произлази из законског наређења већ дужности која излази из љубави, оданости, моралне солидарности и баланса између техничког и етичког", рекао је Николић.

Говорећи о слогану прославе "Европа у индексу, Србија у срцу", Николић је рекао да је дошло време да се размисли без табу тема о резултату болоњског процеса у Србији и да се онда резултати такве анализе саопште "поштено и једноставно".

"Уз то да дођемо до одговора на питање о социјалном положају студената, општем стању у високом школству, квалитету наставе и испита на државним, али нарочито на приватним факултетима и њиховим бројним одељењима", навео је председник Србије.

Према његовим речима, непрекидни посао сваке одговорне државе је стално унапређивање система образовања, нарочито високошколског, квалитета наставе, али и провере стечених знања државних и приватних универзитета, али и однос тржишта рада и образовних профила.

Посао државе је, истакао је Николић, и усаглашавање националног са европским и светским програмима.

Председник Србије подсетио је и на обележавање стогодишњице Првог светског рата и рекао да "Србији опет треба 1.300 каплара, 130.000 да живе за Србију, да уче и стварају за Србију, да љубав према отаџбини покажу својим резултатима, успесима и достигнућима".

Николић се осврнуо и на то што се Универзитет у Београду нашао на престижној Шангајској листи најбољих на свету истакавши да је бити на тој листи мера угледа и напретка једне земље, указујући да то још нису достигли универзитети у региону, али ни много старије европске школе.

"Одржати се међу најбољима и напредовати је јасна порука свету да и Србија напредује", рекао је Николић.

Јовановић: Повезати студије и тржиште

Министар просвете Томислав Јовановић истакао је да је неопходно успоставити што бољу везу између студија и тржишта рада, између стечених знања и потреба привреде, јер стварање стручног и научног потенцијала није само себи сврха, преноси Бета.

Наше високо образовање мора да буде уважено, цењено и поштовано, јер оно то по својим резултатима заслужује, рекао је Јовановић на обележавању Дана студената.

Наравно, рекао је Јовановић, то подразумева значајно веће друштвено улагање, јер само образована Србија може бити равноправан партнер у заједници европских народа.

Према његовим речима, немаштина и неразумевање учинили су да одлив српске памети успори развој и омете бржи и извеснији европски пут.

Министарство просвете улаже огромне напоре да побољша материјалну ситуацију и услове за научно-истраживачки рад научних радника, рекао је Јовановић.

Председник Студентске конференције Универзитета Србије Данило Јеремић поручио је студентима да буду храбри и непоколебљиви.

У древној Атини, колевци демократије, грађани који су бринули о свом полису и за њега се жртвовали називали су се политикос, док су се они други, који су само гледали своја посла и себично бринули само о свом добру, звали идиотес, рекао је Јеремић, говорећи о данашњој Србији.

Према његовим речима, не само што има превише оних који отуђени једни од других гледају само себе, већ и већина оних који би требало да су политикос, много више одају идиотес у себи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије