Читај ми!

Ваљево, 20 малишана заражено салмонелом

У ваљевским вртићима број заражених салмонелом повећан на 20. Међу зараженима има и одраслих.

У вртићима у Ваљеву, који припадају предшколској установи "Милица Ножица", где је проглашена епидемија салмонеле, пријављено је још двоје оболелих - једно дете и један запослени, речено је Танјугу у Министарству здравља.

Завод за јавно здравље у Ваљеву јуче је прогласио епидемију салмонеле, а локални медији преносе да се претпоставља да је извор заразе храна из централне кухиње ПУ "Милица Ножица", која оброцима снабдева све градске вртиће.

Шеф Централне кухиње Тихомир Матић рекао је да се намирнице набављају од проверених добављача и да је пут намирница од добављача до трпезе строго контролисан.

Матић је навео да храна, за коју се претпоставља да је била извор заразе, није сачувана јер је њихова обавеза да оброке које су дали деци чувају 48 сати.

Директор ПУ "Милица Ножица" Златомир Марковић рекао је да су они предузели све мере које су им наложене и да се, и поред епидемије салмонеле, није смањио број деце у ваљевским вртићима, преносе локални медији.

Градска управа у Ваљеву, као оснивач Предшколске установе "Милица Ножица", позвала је јуче надлежне републичке институције да утврде одговорност за појаву салмонелозе у обдаништима.

Град је указао и на обавезу руководства и свих запослених у ПУ "Милица Ножица", која управља обдаништима, да појачају санитарни и хигијенски надзор и благовремено реагују на могуће узроке избијања епидемије.

У саопштењу градске управе наводи се да су протеклих година из градске касе издвојена значајна средства за опремање и набавку опреме и хигијенских средстава за ваљевске вртиће.

Како стоји у саопштењу, прошле године је издвојено око 2,3 милиона динара за куповину пекарске пећи и расхладних ормана за централну кухињу.

Из градске касе је потрошено 1,6 милиона динара за "средства и материјал за хигијену" вртића. За кречење је издвојено око пола милиона динара, а око 550.000 динара дато је за санитарне прегледе које обавља Завод за јавно здравље.

Салмонела се у ваљевским вртићима појавила почетком прошле седмице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара