Читај ми!

Блокада "лисицама" за возила са страним таблицама

Јавно предузеће "Паркинг сервис" почело лисицама да блокира точкове возила са страним таблицама, за које није плаћен паркинг, а која имају најмање две неплаћене дневне паркинг карте у зонираним деловима Београда. Возачи возила са страним таблицама, само у последње три године дугују "Паркинг сервису" од скоро 400 милиона динара према том предузећу.

Највећи дужници у Београду у последње три године су власник аутомобила са регистарским таблицама из САД, чије дуговање износи 1.726.010 динара, и власник возила црногорских таблица са дугом од 1.645.600 динара.

У складу са Одлуком о јавним паркиралиштима, возачи ће о постављању лисица бити информисани обавештењем уз дневну карту и налепницом упозорења истакнутом на ветробранском стаклу, како не би покушали да покрену возило и тиме га оштете.

Блокада точкова примењиваће се искључиво на возила са страним таблицама, за које "Паркинг сервис" нема могућност да покрене поступак за наплату дуговања, док ће се за возила са домаћим таблицама примењивати иста правила као и до сада.

Вршилац дужности директора "Паркинг сервиса" Андрија Чупковић рекао је новинарима да су возачи возила са страним таблицама, само у последње три године, направили дуг од скоро 400 милиона динара према том предузећу.

Према његовим речима, за тај новац град би могао да добије једну мању подземну гаражу и на тај начин, барем делимично, реши проблем паркирања у граду.

Чупковић је додао да лисице неће постављати на сваки аутомобил са страним таблицама који добије налог за плаћање дневне карте, јер сваком може да се деси да закасни или заборави да плати паркинг, већ ће бити блокирана возила чији су власници направили велики дуг и очигледно је да свесно и намерно избегавају плаћање паркирања.

"То нису странци, већ домаћи грађани који користе рупу у закону тако што нисмо могли да утврдимо њихов идентитет, и на тај начин су извргавали закон и годинама уназад нису плаћали обавезе за паркирање", навео је Чупковић.

Позив грађанима за репрограм дуга

На дневном нивоу се више од 500 дневних карата издаје на возила са странима таблицама, а што се не плаћа.

Чупковић је позвао домаће грађане који имају обавезе према "Паркинг сервису" да се до 28. априла пријаве за репрограм дуга, јер ће у супротном, предузеће бити у обавези да, путем судских извршитеља, наплаћује спорна потраживања.

Четвртина свих налога за плаћање дневних карата издата је возилима са страним регистарским ознакама, а у последње три године контролори "Паркинг сервиса" су им издали око 200.000 налога.

Након стављања лисица, возач у року од 24 сата може да измири све обавезе до тог датума, а ако то не уради, паук ће однети возило на свој плац са кога возило неће моћи да се преузме док не буду измирене све обавезе.

Услов да се уклоне лисице јесте да дужник плати цео дуг за дневне карте до дана када је постављена блокада, док се монтажа и демонтажа лисица неће наплаћивати.

Такође, Град преговара са МУП-ом о повезивању са информационим системом пограничне полиције како ниједно возило са страним таблицама које дугује за паркирање или за саобраћајни прекршај, не би могло да напусти територију Србије док не плати обавезе.

По броју налога у последње три године, 31.541 налог имају возачи са црногорским таблицама, 27.473 са БиХ таблицама, 21.336 са италијанским, 18.891 са немачким, 14.615 са француским, 10.985 са словеначким, 5.571 са хрватским и 2.731 са македонским.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара