Читај ми!

Пчињски резервисти надају се ратним дневницама

Војни резервисти Пчињског округа могу да се надају да ће добити ратне дневнице, иако су њихове колеге из Ниша добиле негативну пресуду о томе, сматра њихов адвокат резервиста Горан Стефановић.

Иако је Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио да нишки војни резервисти немају право на ратне дневнице, војни резервисти из Пчињског округа још могу да се надају да ће ратне дневнице добити, рекао је Стефановић агенцији Бета.

Према његовим речима, војни резервисти из Пчињског округа су се, за разлику од Нишлија, позвали на "учињену дискриминацију по основу места пребивалишта", с обзиром на то да је држава раније исплатила ратне дневнице војним резервистима из Топличког округа.

"Основном суду у Врању је око 1.500 војних резервиста из Пчињског округа у јануару 2013. поднело тужбе позивајући се на дискриминацију на основу места пребивалишта, односно на Закон о забрани дискриминације који је донет 2009. године", рекао је Стефановић.

Навео је да Закон о забрани дискриминације јасно и прецизно дефинише права и обавезе и потенцијалног дискриминатора и лица које сматра да је дискриминисано, као и да је тим законом успостављен повереник за равноправност, чије су мишљење адвокати војних резервиста из Пчињског округа затражили пре четири године.

Адвокат је навео да очекује да се поступак пред Основним судом у Врању настави од следеће недеље, након што је у јануару 2013. године био одређен прекид поступка у ишчекивању одлуке Европског суда.

"Европски суд у Стразбуру донео је раније пресуду по којој исплата 265.000 динара по резервисти у Топличком округу не може да се подведе под социјалну помоћ, како су то државни органи покушали да прикажу, већ као ратна дневница, зато што спискови оних који су новац добили нису прављени у служби за социјални рад већ у удружењу ратних војних ветерана", рекао је Стефановић.

Војни резервисти из Пчињског округа тужили су државу због дискриминације након што је војним резервистима из Топличког округа, након њиховог протеста, исплаћено по око 265.000 динара као одштета због мобилизације у периоду од марта до јуна 1999.године, у време НАТО бомбардовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара