Читај ми!

Роњење као лек

Крушевачки инструктор роњења Мирољуб Бићанин и његова супруга Бојана, клиничка психолошкиња, већ осам година бесплатно подучавају роњењу особе са инвалидитетом. Резултати су невероватни и у дубинама, али и када се врате на суво.

Тридесетседмогодишњи Крушевљанин Дејан Ивановић је у експлозији противпешадијске мине остао без десне потколенице. За четири месеца завршио је основни курс роњења.

"Када се стално тренира, када се ради на себи, онда ваљда нема времена за ту депресију, па бих ја препоручио и апеловао на све инвалиде да се укључе у нека спортска дешавања", каже Дејан Ивановић.

Дејан планинари и кугла а често се бициклом одвезе и до Јастрепца. Тврди да му је познанство са Мирољубом променило живот.

"Они нису угрожени самим тим што немају један од екстремитета. Угрожени су, пре свега, осећајем да су изгубљени и онда су врло подложни алкохолу и другим пороцима", каже Мирољуб Бићанин, инструктор роњења.

Сваки полазник специјалне обуке у роњењу има свог инструктора и зависно од психолошког профила и потреба, за њега се припрема посебан пројекат. Вода им узвраћа на невероватан начин.

"У једном моменту, у води се осећате као да немате силу гравитације, можете да се окрећете на све стране, уживате", каже Борислав Петровић из крушевачког Клуба за подводне активности.

Клиничка психолошкиња Бојана Бићанин сматра да моменат емоционалног опуштања доприноси како јачању самопоуздања, тако и опште социјалне реинтеграције.

"У том смислу роњење има и позитиван психолошки, готово терапеутски ефекат", сматра Бојана Бићанин.

Након обуке у роњењу, породица Бићанин и даље прати лица са инвалидетом. Кажу да они који са њима науче да роне и кроз живот лакше пливају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 13. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије