Божовић: МУП заобилази Закон о јавним набавкама

Mинистарство унутрашњих послова не примењује у потпуности Закон о јавним набавкама и постоје покушаји да се МУП изузме из његове примене, рекао је државни секретар у том министарству Владимир Божовић.

Божовић објашњава како се осим хитности, често инсистира и на тајности поступка јавне набавке, а да за то заправо нема основа, преноси Танјуг.

"Углавном се прибегава дугим процедурама како би се избегао цео поступак спровођења јавне набавке. Предлажу се посебни закључци а као разлог се наводи хитност, при чему за то нема основа, јер се претходно ишло на одуговлачење процедура", рекао је Божовић.

Чак је, према његовим речима, било и предлога упућених Влади да се закон не примењује на МУП.

"Строго поштовање закона ће бити могуће само кроз реформу целог министарства. Само тако ће бити могуће ојачати све механизме контроле у министарству", закључио је Божовић.

Коментаришући наводе да се и привреда жалила на нови закон, јер "не доноси уштеде", заменица директора Управе за јавне набавке, Данијела Бокан, рекла је да ће се вредност уштеда показати у оквиру предстојећих скрининга.

Бокан каже да очекује усклађивање закона једино са ЕУ регулативом.

"Притисци су стална прича, јер увек има оних који су незадовољни и оних који су задовољни, али хајде да пратимо конкретне резултате. Ако буде потребе за скорим изменама закона, то ће бити усаглашавање с директивама које су у ЕУ недавно ступиле на снагу", поручила је Бокан.

Верољуб Арсић из Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава у Народној скупштини, рекао је да треба најпре сачекати најновије директиве ЕУ у вези с јавним набавкама, те да Закон онда може да буде измењен тако што ће бити усклађен са том директивом.

Другим речима, додао је, неће се закон мењати "да бисмо испуњавали жеље неких, да кажем, засад и даље имагинарних привредника за које не знамо ни шта то замерају закону".

Оценио је да се привреда буни, јер је то "још жал неких за старим законом, када су добијали озбиљна средства за мало посла, а на примедбе да нови закон неће донети уштеде Арсић наводи да то уосталом и није једини његов циљ.

Како каже, циљ је да неки посао буде плаћен онолико колико кошта на тржишту, а од тржишта онда и зависи да ли је то уштеда или није.

Иако уверен да постоје јако озбиљни финансијски ефекти примене закона, Арсић каже да сада ипак још ти ефекти не могу да се сагледају за читаву 2013, пре свега зато што је те године закон само делом био примењен.

"Многе озбиљне набавке су биле започете и пре ступања на снагу новог закона и завршене су по старој регулативи. То се дешавало баш зато што је нови закон спречио одређене злоупотребе у поступку јавних набавки", закључио је Арсић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара