Читај ми!

Транспарентност о примени Закона о јавним набавкама

Након једногодишње примене новог Закона о јавним набавкама главни напредак остварен је у повећању транспарентности, али његова примена није још у потпуности обезбеђена, оценила је Транспарентност Србија.

Транспарентност Србија је спровела истраживање, које је показало да се већа транспарентност огледа у објављивању великог броја информација на порталу Управе за јавне набавке.

Програмски директор Транспарентност Србија Немања Ненадић рекао је новинарима уочи конференције о ефектима Закона о јавним набавкама, да је тај закон допринео повећању транспарентности и конкуренције, али да не могу у потпуности бити задовољни ефектима примене.

"Има примера да се наручиоци не поштују чак ни одредбе о објављивању докумената, што смо пронашли чак у око 10 посто у узорку истраживања", рекао је Ненадић.

Навео је да се конкуренција повећала, али не драстично како се очекивало након смањења удела преговарачких поступака у другој половини 2013, и нових правила о објављивању набавки мале вредности.

"За успех овог закона је важно обезбедити снажније капацитете за надзор над његовом применом, који тренутно нису довољни нарочито код Управе за јавне набавке, тако да не можемо још у потпуности очекивати да се санкционишу сви случајеви где је уочено кршење закона", оценио је Ненадић.

Заменица директора Управе за јавне набавке Данијела Бокан рекла је да се мора тежити смањењу изузетака и смањењу учешћа преговарачких поступака, који су у Србији тренутно заступљени у 10 одсто, али у ЕУ је њихова заступљност пет одсто.

На питање о оствареним уштедама, Бокан је казала да ће се то знати у наредних неколико дана, када ће бити објављен годишњи извештај Управе.

По подацима Управе, за јавне набаке у Србији у 2013. години потрошено је 262,9 милијарди динара, што је 40,8 милијарди динара, односно 335 милиона евра, мање него у 2012. Процене су биле да ће применом новог закона годишње уштеде у јавним набакама износити око 600 милиона евра.

Нови Закон о јавним набавкама ступио је на снагу 1. априла 2013. На конференцији је представник републичког Одбора за финансије Верољуб Арсић казао да је тај Закон основни покретач у борби против корупције, и да је због тога у време његовог доношења било великих притисака да се такав закон не донесе.

Како је речено, Влада још није усвојила План борбе против корупције у јавним набавкама, који су припремиле Управа за јавне набавке и Агенција за борбу против корупције. А није усвојена ни уредба Владе којом би требало ближе уредити спровођење јавних набавки у области одбране и безбедности.

Нови Закон о прекршајима је потврдио дужи рок застарелости због кршења Закона о јавним набавкама, што је, како је наведено, био велики проблем у пракси, али је примена закона искључена код "вредних набавки", попут оних које се финансирају кроз међудржавне споразуме или кроз кредите међународних финансијских институција.

У Транспарентности верују, да ће се део тих проблема решити кроз имплементацију Стратегије за борбу против корупције, чије је доношење у току. А неопходне су и промене у Закону о буџетском систему и кривичном законику.

На конференцији је речено да је Стратегија реформе јавне управе у директној супротности са Законом о јавним набавкама, јер се у њој оспоравају надзорна овлашћења Управе за јавне набаваке отварајући простор за сукоб надлежности Управе и Министарства финансија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара