Читај ми!

Пљуште саобраћајне казне

За месец дана примене Закона о прекршајима, наплаћено седам милиона динара. Одређено и три године затворских казни.

Тридесет дана примене новог Закона о прекршајима довољно је времена да се напарви прва анализа ефеката. Надлежни кажу да је закон дао добре резултате. Ипак, да ли ће изречене казне утицати и превентивно, на промену понашања прекршиоца, још је рано проценити.

Само у прва три дана примене Новог закона о прекршајима 50 особа завршило је у затвору. У првих 30, укупно 600 људи платило је седам милиона динара казни за лакше прекршаје.

Изречено је и укупно 70 година забране управљања моторним возилом и три године затворских казни. Међу њима су и бахати и пијани возачи који се по новом пропису са улице директно упућују код судије за прекршаје.

"Пoвећан је број прекршилаца који се одмах по учињеном прекршају приводе прекршајном суду и наравно у тим случајевима се пресуде извршавају пре правоснажности, што значи да се изречена казна извршава одмах без обзира да ли је окривљени уложио жалбу или не", каже Бобан Милинковић из Управе саобраћајне полиције.

Прве процене показују да је, само у Београду, број наплаћених казни са 30 одсто повећан на две трећине.

Зоран Пашалић, председник Прекршајног апелационог суда каже да су профункционисали регистри у којима се уносе лица која су учинила саобраћајне прекршаје, односно где је то правоснажно пресуђено, као и лица којима је изречена новчана казна, без обзира да ли су је платили или не.

А када се ваше име нађе у регистру, не можете да региструјете ауто, продужите возачку или саобраћајну или оснујете фирму, све док не одужите дуг држави. Једина одредба која је из претходног закона остала јесте да сваки случај застарева за две године.

"Многе новине у закону заправо смањују број саобраћајних поступака, тако да ми сматрамо да ћемо и са овим роком изаћи на крај са прекршајима", каже Пашалић.

Пракса је већ у правих месец дана показала да најгоре пролазе они који казну игноришу. Онај ко, нити плати половину износа за осам дана, нити покрене поступак пред судом тешко ће избећи извршење. Јер Закон предвиђа да ће вас казна сачекати чак и на послу.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије