Читај ми!

Сарадња Универзитета и привреде

Универзитет у Београду и Привредна комора Београда договорили су системску сарадњу путем које ће студенти добити праксу а привреда потребан кадар. Министар просвете Томислав Јованаовић каже да нам образовање и научне компентенције могу обезбедити конкурентност с најразвијенијима у свету.

Универзитет у Београду, као и сви модерни универзитети, има задатак не само да преноси, већ и да ствара нова знања, која би користили и студенти и друштво у целини, каже ректор Универзитета у Београду професор Владимир Бумбаширевић.

 

"Постоји могућност заједничког апликовања на међународне пројекте с обзиром да се у великим међународним пројектима поред академских институција учествују и различите компаније односно привредни субјекти," каже Бумбаширевић.

По броју научних публикација, Србија је на 34. месту у свету, а наука на 48. месту, што значи да имамо научни потенцијал који треба укључити у међународне пројекте.

Председница Националног савета за науку и технолошки развој Вера Дондур каже да иновација значи производ конкурентан на тржишту.

"Што практично значи да би ми морали да се побринемо сви скупа прво да се повежемо а онда заједно да у што већој мери учествујемо у Хоризонту 2020," каже професорка Дондур.

За привреднике је најважнији задатак школовање кадрова за српску привреду, каже председник Привредне коморе Београда Милан Јанковић.

"Скоро 10 милиона запослених се креће из матичне земље кроз другу земљу, а ради у трећој земљи, то чека Србију. И тај одлив кадрова и потенцијала је видљив и ми морамо урадити много да наши студенти добију заполсење," каже Јанковић.

Зато ће студенти завршних година студија бити на пракси не само у Привредној комори Београда, већ и у компанијама, и учествовати у прављењу пројеката неопходних за коришћење европских и других фондова.

У овом тренутку, у Београду је 130.000 незапослених. Од тога је седам одсто високо образованих, за које су могуће преквалификације како би стекли потребне вештине и пронашли посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара