Читај ми!

Николић положио венац на гробљу Рајфердорф

Председник Србије Томислав Николић одао је пошту страдалим војницима из Првог светског рата који почивају на војном гробљу Рајфердорф у Горњој Аустрији. Николић је посетио и меморијални центар на месту некадашњег логора Маутхаузен.

Николић је положио венац на војничком гробљу у месту Рајфердорф, на територији аустријске покрајине Горња Аустрија, где почива 8.000 српских интернираца из Првог светског рата, преноси Танјуг.

На споменик страдалим савезничким војницима Николић је положио венац, као и цвеће на појединачна спомен-обележја српским итернирцима.

Војничко гробље Рајфердорф је највеће војничко гробље на територији Горње Аустрије.

У капели на гробљу, које је успостављено 1914. најпре за интернирце логора, налази се књига са именима свих погинулих Срба који су умрли од тифуса у логору Маутхаузен.

Маутхаузен је био највећи концентрациони логор на територији данашње Аустрије, у којем је било затворено око 200.000 људи од којих половина није преживела машинерију смрти.

У Маутхаузену и његових 40 споредних логора је од 8. августа 1938. године до 5. маја 1945, када су логор ослободили војници 3. Америчке армије, било заточено више од 200.000 људи из више од 30 европских и ваневропских земаља.

Око 120.000 људи није преживело страхоте тог концентрационог логора, који је био обележен степеном три, најгором категоријом логора Трећег рајха, а степен три је значио уништавање заточеника.

Међу заточеницима је било око 8.000 Срба, а више од половине није дочекало ослобођење.

Први заточеници српског порекла стигли су у Маутхаузен октобра 1940. То су била четворица шпанских интербригадиста који су дошли са групом од 40 бораца републиканске армије из шпанског грађанског рата.

Друга већа скупина из Србије упућена је у Маутхаузен октобра 1942. године, а последња је стигла почетком новембра 1944. године.

Поред та два, било је још 18 транспорта затвореника из нацистичких логора у окупираној Србији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара