Читај ми!

Надмоћ политике над владавином права

Заштитник грађана Саша Јанковић као највеће проблеме у остварењу права грађана у 2013. види надмоћ политике над владавином права, страначки притисак на институције, неефикасност правосуђа, манипулацију медија, нереформисану администрацију.

Годишњи извештаји заштитника грађана Саше Јанковића, добар су пресек стања у Србији. И када је реч о владавини права, о упливу странака у наше животе, или када је реч о ефикасности и доступности правосуђа, и о таблоидизацији практично свих сегмената друштвеног живота.

Надмоћ политике над владавином права, страначки притисак на институције, неефикасност правосуђа, манипулацију медија, нереформисану администрацију - заштитник грађана види као највеће препреке у остварењу права грађана у прошлој години.

У детаљном извештају на 400 страна, констатује да је залагање власти за заштиту људских права остало само на декларативном нивоу.

"Декларативна опредељеност ка учвршћивању снаге институција није дала довољан практичан резултат. Институције су остале изложене ударима страначких политика, а јавни функционери на различитим нивоима користили су их за страначку и личну промоцију. Неспорни спољнополитички успеси нису у потребној мери праћени унапређивањем владавине права, поштовањем људских и мањинских права и остваривањем права грађана у најширем смислу", наведено је у извештају.

Екстремно сиромашне, децу, особе са инвалидитетом, припаднике националних мањина, избегле и расељене, ЛГБТ особе, критичаре власти, на првом месту новинаре, Саша Јанковић издваја као посебно рањиве групе, а правосуђе и борбу против корупције као најосетљивије области.

"Други круг реформе правосуђа није довео до осетних побољшања у том државном сектору, кључном за гарантовање правде грађанима. Независност судства и даље посрће под притисцима, популистичким и институционалним. Гласно најављивана интензивна борба против корупције још није дала резултате изражене у виду правоснажних судских пресуда", стоји у извештају.

У делу извештаја посвећеном медијима, заштитник грађана указује на цурење поверљивих информација, притисак на новинаре, таблоидизацију државе.

Закључује: Шунд, кич и естрада нуде се као замена за образовање и културу. Последице тога, упозорава, биће дугорочне и поразне.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се