Свилајнац добија Природњачки центар

После двогодишње неизвесности договорено да Природњачки центар у Свилајнцу буде завршен током лета и отворен за посетиоце већ од наредне школске године. На радост деце, Општина и Министарство просвете решили су сва спорна финансијска и техничка питања.

Министарство просвете уступило је Општини Свилајнац на коришћење објекат Природњачког центра и обавезало се да издвоји додатних 350 хиљада евра за завршетак објекта и опремање поставки. Општина ће обезбедити 250 хиљада евра.

Радови почињу ускоро, а дуго одлагано свечано отварање биће током лета.

"Ми од овог тренутка сносимо све обавезе и сва права да бринемо о овом објекту и отварамо пут да тај објекат приведемо намени и да га отворимо", рекао је Предраг Милановић, председник општине Свилајнац.

План је да Природњачки центар постане самоодрживи пројекат. Ресавски крај већ посећују ђачке екскурзије које ће сада имати садржај више.

Тако заокружена прича са Манасијом, Раваницом, Ресавском пећином и овим музејом улива нам наду да обећања које је предаседник општине изнео о самоодрживости пројекта, да ће то тако и бити", каже државни секретар у Министарству просвете Александар Гајић.

Малобројном колективу Природњачког центра већ је помало досадило да скида паучину са реплика диносауруса.

"Чека нас поставка изложби, има доста посла, али се заиста радујемо, јер смо овај дан дуго чекали", рекао је Ирена Дубравац, директорка Природњачког центра.

И пре него што је отворен свилајначки парк из доба јуре вредан шест милона евра привукао је пажњу деце и школских екскурзија. Посебно Дино парк на отвореном, површине 15.000 квадрата, који је првенствено намењен најмлађима и њиховом увођењу у свет науке кроз игру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се