Читај ми!

Епидемија у крагујевачком дому "Мале пчелице"

Петоро корисника Завода за смештај одраслих у Крагујевцу на болничком лечењу због тешких респираторних инфекција. У Заводу проглашена епидемија. Здравствено стање корисника под сталним надзором лекара. Директор установе каже да нема разлога за панику.

У Заводу за смештај одраслих "Мале пчелице" у Крагујевцу проглашена је епидемија респираторних инфекција, потврдила је за РТС епидемиолошкиња Института за јавно здравље Ружица Атанацковић.

У Заводу, у којем је смештено око 900 корисника из целе Србије, спроводе се појачане хигијенско-санитарне мере заштите како се инфекција не би проширила међу корисницима.

Сви корисници, који су иначе вакцинисани против сезонског грипа, под надзором су лекара и њихово стање стално се прати, рекла је докторка Атанацковић.

Директорка Инфективне клинике Клиничког центра у Крагујевцу Олгица Гајовић каже да је код два пацијента изолован вирус епидемијског грипа АХ3Н2.

Још троје пацијената који су хоспитализовани имају исте симптоме и вероватно се ради о истој болести, сматра директорка Гајовић.

Од њих петоро, троје је смештено на Инфективној клиници у Крагујевцу, а двоје у Београду. Два пацијента прикључена су на механичку вентилацију, док стање осталих лекари оцењују као стабилно.

Међутим, директор Завода Владица Спасојевић каже да је у питању вирус сезонског грипа, који постоји свуда, као и да нема разлога за панику.

"Наши корисници су особе које су већ болесне, које имају слаб имунитет, и које су старе", додаје Спасојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се